Loading...

Villa Hoge Dennen

Gekaderde doorzichten omlijsten de natuur


Interview met Maarten Engel van Engel Architecten

Tussen het bos en de stuifduinen in Zeist staat Villa Hoge Dennen. Een woning met een duidelijk herkenbare identiteit ontworpen door Engel Architecten. Qua kleur, textuur en ritmiek sluit de gevel aan bij de omgeving. Binnenshuis ervaren de bewoners de connectie met de natuur die door de grote aluminium ramen van Metaglas naar binnen komt.

Maarten Engel is de naamgever en oprichter van Engel Architecten uit Hilversum. Het bureau heeft een breed portfolio, maar is vooral bekendheid door haar villaontwerpen. Kenmerkend voor de ontwerpen van Engel Architecten zijn de verhoudingen. Goed georganiseerde composities, de afwisseling tussen horizontaal en verticaal en de aandacht die het architectenbureau besteedt aan de materialisatie. “Het gaat om de verhoudingen en het vinden van de balans”, zegt Maarten Engel die met Desley Hakkert verantwoordelijk was voor het ontwerp en de technische uitwerking van Villa Hoge Dennen. Daarbij doelt hij niet alleen op het evenwicht in de compositie, maar ook het vinden van de balans tussen de wensen van de opdrachtgever en gemeente. “Het beeldkwaliteitsplan voor de wijk Kerckebosch schreef moderne woningen met steile kappen voor. Maar de bewoners hadden een woning met een horizontale oriëntatie en een plat dak voor ogen.” Om die wensen bij elkaar te brengen creëerde Engel een hellende gevel, met façades die 6º uit het lood staan. “Een eigentijdse interpretatie van steile kappen die gewenst waren”, legt hij uit.

Eigenzinnig

Mede door de lange horizontale luifel die de vier volumes aaneenrijgt en het blikveld verbreedt, oogt de villa van een afstand als één gebouw. Kom je naderbij dan zijn de volumes duidelijk te onderscheiden. De gevels verspringen iets ten opzichte van de rooilijn en worden verbonden door transparante verbindingen die de robuuste façade een zekere lichtheid geven. Een eigenzinnigheid die het perceel ook kent door vliegdennen die er staan. “Bij de keuze voor de keramische leipannen en kleur werden we geïnspireerd door deze dennen. Door de ruwe textuur en vorm lijken de gevelpannen bijna schubben. In combinatie met de lichte kleur ontstaat op de gevel een levendig schaduweffect wanneer zonlicht door de boomkruinen de gevel bereikt.”

Verbondenheid

De relatie met de omgeving strekt zich ook uit in de villa. De hoge volumes - waar de woonvertrekken zich bevinden - zijn verbonden door een lichtstraat die over twee verdiepingen reikt en de volledige woning doorkruist. “Zonlicht treedt niet direct binnen, maar het daglicht bereikt wel de kern. Door de combinatie van licht en schaduw voel je de verbondenheid met buiten.” De lucht is altijd te zien, de enige onderbreking is de gang op de eerste verdieping die dwars over de hal loopt. Daardoor – en door de pilaren tussen de woonkamer, gang en keuken – ontstaan kaders en doorzichten die zowel intimiteit als openheid creëren.

Houten en aluminium illusie

Transparantie en beslotenheid zijn eigenschappen die de gevel van de woning ook kenmerken. De grote ramen op de verdiepingen zijn in diepe neggen geplaatst. Engel: “Vanuit de slaapkamers omlijsten de diepe dagkanten het zicht op de omgeving. Door de afstand tussen binnen en buiten optisch te vergroten, ontstaat bovendien een gevoel van privacy.”

Bijzonder is de combinatie van aluminium ramen in houten kozijnen. Engel: “Het hout sluit aan bij de omgeving, terwijl de slanke MethermoOriginal aluminium ramen van Metaglas – met stijlen van slechts 42 mm - de woonbeleving ten goede komen. Door te kiezen voor een matte coating die een tintje donkerder is dan het kozijn én de ramen iets dieper in het kozijn te plaatsen, ontstaat de illusie dat de gevelelementen volledig van hout zijn.”

Zachte overgang

Om warmteverlies te voorkomen is de hoeveelheid glas op het noorden beperkt gehouden, maar verder vormt de begane grond een geheel met de omgeving. De schuifpuien aan de achterzijde hebben dezelfde slanke belijning als de ramen. “Dit biedt de bewoners de mogelijkheid om de terrassen buiten bij de zitkamer en eetkamer te betrekken.” Doordat de glaspartijen iets verzonken zijn aangebracht in de façade ontstaat zowel optisch als qua lichtintensiteit een zachte overgang.

Projectinformatie

Locatie
Zeist
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Engel Architecten
Ontwerp
Maarten Engel en Desley Hakkert
Bouwbedrijf
Aannemersbedrijf Kormelink B.V
Jaar van realisatie
2019
Fotografie
Marcel van der Burg
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!