Total Glas balustrades
Methermo klepramen met speciale vormen
Projectfoto's

Ruimtelijkheid en duurzaamheid hand in hand

Bloemershof

Interview: Juliette Bekkering - Bekkering Adams Architecten

Het gebouwencomplex Bloemershof in Dieren biedt praktijkschool De Tender nieuw onderdak. Daarnaast herbergt het nieuwe gebouw een brandweerpost, een sportzaal en, later, een beperkt aantal eengezinswoningen en appartementen. Duurzaamheid is een van de speerpunten in het project, gelegen op de grens van de stad en de natuur van de Veluwe.

‘Het gevoel van ruimte en groen wilden we graag doortrekken’, begint architect Juliette Bekkering van Bekkering Adams Architecten. ‘De kern van het complex bestaat daarom uit een aantal vrij toegankelijke tuinen. De gebouwen vouwen zich daar omheen als een ‘bos’ dat is opgebouwd uit duurzame materialen: de begane grond bestaat zo veel mogelijk uit betonnen ‘boomstammen’ met daartussen glas dat de schuine lijnen van de stammen volgt. Dat versterkt de ruimtelijkheid: het glas sluit voor het oog naadloos aan op de kolommen, waardoor die nog meer de indruk wekken dat ze vrij staan. Waar de gevel gesloten moest zijn, hebben we gekozen voor een bekleding van hardstenen stroken.’ De verdieping is compleet anders. Ook daar is veel glas toegepast omwille van de ruimtelijkheid, daglichttoetreding en het uitzicht, maar de bekleding doet veel lichter aan.

Unieke betonkernactivering
Van binnen doet het complex al even ruimtelijk aan. ‘Er komt overal zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen. In de kazerne, in de sportzaal, maar vooral in de school, om de concentratie en de prestaties van de leerlingen te verbeteren.’ Elektrisch licht reageert bovendien op de aanwezigheid van mensen in een ruimte en op de hoeveelheid daglicht. Een deel van de elektriciteit komt van zonnecellen op het dak. Het gebouw blijft op een aangename temperatuur dankzij een unieke vorm van betonkernactivering: omdat op de locatie geen water aan de bodem mag worden onttrokken, wordt lucht toegepast als verwarmend en koelend medium in de betonnen plafonds. ‘Voor een goede werking moeten de plafonds zo veel mogelijk vrij blijven. Dat creëert extra hoogte in elke ruimte. Voeg daarbij dat we hebben gestreefd naar zo min mogelijk gangen en je hebt een complex dat overal een heel prettige openheid heeft.’

Bloemershof

Locatie Dieren
Ontwerp Bekkering Adams Architecten, Rotterdam
Opdrachtgever Gemeente Rhenen
Bouwbedrijf Reinbouw
Jaar van realisatie 2011
Metaglas producten Methermo®Original ramen en deuren


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest