Projectfoto's

130 meter lang gebouw voor kinderen, sporters en parkeerders

Multifunctioneel centrum Bijlmerpark

Interview: Daan Bakker - DaF- architecten

Midden in het Bijlmerpark in Amsterdam Zuidoost bevindt zich een bepaald niet alledaags bouwwerk. Deels schuilgaand achter de verhoogd aangelegde doorgaande weg en verborgen onder een parkeerdek, is een 130 meter lange combinatie van onderkomen voor sporters, kinder- en naschoolse opvang gerealiseerd.

‘Onze opgave was een parkeerdek te maken met een beeldmerk aan de weg, de Karspeldreef. Eronder moest ruimte komen voor een kinderdagverblijf, naschoolse opvang en een voetbalvereniging’, vertelt project-architect Daan Bakker. Hij bedacht de niet-alledaagse oplossing van een maar liefst 130 meter lang complex – alle beschikbare ruimte tussen twee onderdoorgangen onder de wegparkeerdersmet 80 parkeerplaatsen erbovenop. ‘We hebben het dak zo ver opgetild als was toegestaan. De helling in het dakvlak maakt dat het gebouw als het ware uit de weg oprijst. Tegelijk ontstond zo meer ruimte voor gebruiksfuncties en lichttoetreding.’

Dynamiek in de gevel
Op het eerste oog maakt dat het complex vanaf de weg nog geen blikvanger, temeer doordat de gevel aan de Karspeldreef grotendeels gesloten is. Het is de bekleding die de gevel aan deze kant zijn bijzondere uitstraling geeft. ‘We hebben grijze vezelcementplaten aangebracht in een verspringend patroon’, vertelt Bakker. ‘Op de randen zijn opvallend gekleurde aluminium profielen geplaatst. Daardoor lijkt de gevel als je komt aanrijden uit de verte geel, maar wordt hij naarmate je dichterbij komt steeds grijzer – grijs in allerlei schakeringen – omdat je een steeds groter deel ziet. Er zit dynamiek in.’

Veel daglicht
Aan de kant van de aangrenzende sportvelden voert glas juist de boventoon. ‘We hebben gekozen voor een zo groot mogelijke glasmaat: verdiepingshoog, op- en neergaand met het parkeerdek en kozijnloos structureel bevestigd op de constructie. Een deel is vouwwand, zodat je in de zomer de hele zaak gemakkelijk kunt openen.’ Het vele glas laat meer dan voldoende daglicht toe in de ruimtes die daar het meest om vragen: de vergaderruimtes, de kantine en de speel- en verblijfsruimtes. Aan de straatkant bevinden zich onder meer kleed- en sanitaire ruimtes.

Grotere kinderen, hoger dak
Onder het hoogste deel van het parkeerdek was voldoende ruimte voor een extra etage. ‘Die kwam goed van pas om alle functies voor de voetbalvereniging bij elkaar te kunnen houden’, zegt Daan Bakker. ‘De bestuurskamer hangt als een skybox in de dubbelhoge kantine en kijkt uit over de velden. De naastgelegen ruimtes voor het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang zijn tot wel vijf meter hoog. Dat vond ik wel een aardige vondst: hoe groter de kinderen, des te hoger het dak.’

 

Bijlmerpark

Locatie Amsterdam, Zuidoost
Ontwerp DaF-architecten, Rotterdam
Opdrachtgever Deelgemeente Amsterdam Zuidoost
Bouwbedrijf Van Braam-Minnesma
Jaar van realisatie 2011
Metaglas producten Methermo®Original ramen en deuren


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest