Loading...

Binnen en buiten

Één met de omgeving


Interview: Maarten Engel - Engel Architecten

‘Wonen in Kerckebosch is wonen middenin de natuur. Leven, ontspannen, spelen, opgroeien en werken in het groen’. Deze belofte van de brochure voor de nieuwe wijk in Zeist liegt er niet om. Maar het jonge gezin dat er sinds kort een moderne villa bewoont, maakt die belofte ontegenzeggelijk waar.

Hun kavel is omringd met oude, statige dennenbomen en het uitzicht bestaat uit glooiende heidegrond die ieder seizoen van kleur verschiet. Het huis zelf is allesbehalve een muurbloem, en tóch gaat het zoveel mogelijk op in de omgeving. Die eigenschappen zijn kenmerkend voor het werk van architect Maarten Engel. ‘Voor het ontwerp ben ik ter plekke gaan kijken welke sfeer er op het kavel heerst en wat daarbij zou passen’, vertelt hij. ‘Het stramien van het dennenbos is er een van verticale lijnen waarbij de warme kleuren van het hout opvallen. De heidegrond laat sterke grijstinten zien. Deze belangrijke elementen zie je direct terug in het ontwerp van de villa.’

Zichtlijnen

Transparantie in het huis was een grote wens van de opdrachtgevers, vertelt Engel. ‘Daarom heb ik vooraf zo goed mogelijk in kaart proberen te brengen welke zichtlijnen het beste uitzicht zou opleveren en waar de heidegrond ten opzichte van het huis ligt, zodat ik daar in het ontwerp rekening mee kon houden.’ Het resultaat is dat het overhoekse gedeelte van het huis – dat op dat punt wordt ‘opengetrokken’ door het glas – meerdere diagonale vergezichten geeft op de heide.

De grote glazen oppervlakten zijn dé blikvangers van dit huis, waarbij de slanke profielen voor maximale toetreding van daglicht zorgen.

Engel: ‘Dat is voor een groot deel te danken aan de specifieke detaillering van de profielen in de kozijnen. De profielen vallen daarin prachtig weg. De wijze waarop dat is gedaan, is bepalend voor de uitstraling van het huis.’

Luchtig karakter

Een ander bijzonder element van de villa is het dek waarop het staat. De bewoners zochten een oplossing om binnen en buiten naadloos met elkaar te verbinden. Door het dek lijkt de villa te zweven boven de grond. Engel: ‘Dat geeft het huis een luchtig karakter, alsof het op bezoek is in de natuur.’

Projectinformatie

Locatie
Zeist
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Engel Architecten
Ontwerp
Maarten Engel
Bouwbedrijf
Van Dinther Bouwbedrijf
Jaar van realisatie
2015
Deel dit project