Projectfoto's

Innovatieve gevel weert geluid én vuil

Complex Van Diemenstraat

Interview: Bert Tjhie - Tekton Architekten

Aan de ene kant de Houthaven, aan de andere kant de drukke Van Diemenstraat. Ertussen een appartementencomplex dat ontwerptechnisch en architectonisch is gewapend tegen de invloeden van geluid en vervuiling. De IJ-oevers in Amsterdam hebben er (weer) een blikvanger bij.

Projectarchitect Bert Tjhie van Tekton Architekten uit Amsterdam ziet het gebouw als ‘de schakel tussen de oude pakhuizen aan de Van Diemenstraat en de tot woongebouw verbouwde graansilo op de Silodam’. Het complex herbergt appartementen, bedrijfsruimten aan de straat en atelierwoningen met een steiger aan de kade. ‘Om het niet te massief te maken, hebben we het voor een deel op-getild’, vervolgt Tjhie. ‘Het opgetilde stuk wijst als het ware naar de silo en de verbinding tussen stad en Houthaven blijft zo gehandhaafd. Bovendien kwam er ruimte voor het plein met de hoofdentree.’ Wie binnenstapt, betreedt een gedeeltelijk met glas overkapte binnentuin met de gevels rondom in hout. ‘Dat is het zachte binnenste’, zegt Tjhie. ‘De uitsparingen in het gebouw zorgen ervoor dat licht en zon op een verrassende manier op het plein en in de hof vallen.’

Facetvorm
Bij het ontwerp van de gevels had Bert Tjhie te maken met de weg en de haven. ‘Aan de kant van de Van Diemenstraat ontkwam ik niet aan een dove gevel. Maar omdat je aan alle kanten mooi uitzicht hebt, wilde ik de gevels niet te gesloten maken. Wel robuust, passend bij de pakhuizen en de haven, maar tegelijk transparant.’ Tekton deed met name onderzoek naar gevelbekleding die zowel geluid als optredende vervuiling zo veel mogelijk zou weren. Tjhie: ‘Uiteindelijk hebben we een betonnen element in een facetvorm ontwikkeld. Het schuine verloop, de gepolijste bovenkant en de ruwe onderkant zorgen ervoor dat vuil minder goed hecht; de roestbruine kleur - afgeleid van die van Cortenstaal - zorgt dat het minder opvalt.’ Ondanks al het beton oogt de gevel met zijn vele glas bijzonder open. Inpandige serres, strak in de lijn van de gevels, vormen de buffer tussen buiten en binnen. Tjhie: ‘Je kunt die serre op twee manieren gebruiken: open als balkon, gesloten als deel van de woonruimte. Dankzij het isolatieglas is de geluidsbelasting geen probleem. En wil je de buitenlucht binnenhalen, dan zet je de pui ook echt hélemaal open. Dat kan alleen met Metaglas.’

Complex Kop van Diemenstraat

Locatie Amsterdam
Ontwerp Tekton Architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Eigen Haard, Amsterdam/Rabo Vastgoed
Bouwbedrijf Giesbers-Almere Bouw, Almere
Jaar van realisatie 2010
Metaglas producten Methermo®Original stolpramen / stolpdeuren


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest