Projectfoto's

Terughoudendheid leidraad bij ontwerp

Complex Bijdorp

Interview: awg architecten

Gemeenschappelijke noemer
Om te zorgen dat het complex architectonisch niet ‘uit elkaar zou vallen’, heeft Verrelst naar eigen zeggen een gemeenschappelijke noemer over de zeven gebouwen gelegd. ‘Strakke, rechte lijnen zijn het centrale kenmerk. Daarnaast zijn alle gebouwen opgetrokken uit dezelfde baksteen in verschillende kleuren. En niet traditioneel, Op een steenworp afstand van de oude dorpskern van Zoetermeer is het nieuwe woon-, welzijn- en zorgcomplex Bijdorp verrezen. Met 153 levensloopbestendige appartementen en een breed aanbod van zorg- en servicevoorzieningen is het voor 55-plussers de ideale omgeving om zo lang en prettig mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De sobere, frisse architectuur draagt daar aan bij.

Hoewel groots van opzet komt Bijdorp kleinschalig over. ‘Het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp van de gemeente Zoetermeer ging uit van één gebouw met daarin onder meer alle woon-, zorg- en servicefuncties’, aldus Jan Verrelst, verantwoordelijk architect en directeur van awg architecten uit Antwerpen. ‘Uiteindelijk kregen wij de opdracht een plan te ontwerpen waarbij integratie in de omgeving en terughoudendheid meer leidraad werden. Zodoende ontstond het huidige complex van zeven gebouwen. Dat doet veel minder massaal aan en zorgt voor een afwisselend geheel.’

Binnengebieden met eigen sfeer
In het ontwerp ontstond ruimte voor een aantal binnengebieden die allemaal hun eigen sfeer hebben. Zo is er een groen pleintje met zicht op de omringende natuur en een plek waar je het aangrenzende water van de Lage Wetering kunt zien. Op verschillende plaatsen is er uitzicht op de bebouwing van het oude dorp Zoetermeer. En er is een levendig, bijna ‘stedelijk’ plein waar veel voorzieningen zijn samengebracht, zoals een gezondheidscentrum met huisartsenpraktijk, apotheekvoorziening, fysio- en oefentherapiepraktijk, maatschappelijk werk en kinderopvang. De vier gebouwen die dit plein vrijwel omsluiten, zijn via galerijen met elkaar verbonden. Verrelst: ‘De opdrachtgever voorzag een aantal categorieën woningen al naar gelang de zorgbehoeften. De galerijen maken het mogelijk dat zorgverleners kunnen werken vanuit een centraal punt en snel van gebouw naar gebouw kunnen.’ maar met dunbedmortel in dezelfde kleur gemetseld. Daardoor komen de kleuren extra mooi uit, zeker als de zon er op staat. Verbindende factoren zijn ook de opvallende betonnen portiek van elk gebouw en zeker de verdiepingshoge ramen. Wij stellen ze vaak voor en komen dan eigenlijk als vanzelf uit bij Metaglas. In houten kozijnen met houten draaiende delen zijn zulke hoge ramen nauwelijks mogelijk en zie je vooral veel hout. De aluminium omkadering die we hier hebben gekozen, zorgt voor maximale transparantie. Precies wat we willen.’

Transparant als Bijdorp
Verdiepingshoge raampartijen zijn in elk bouwproject mogelijk. Of kleinere ramen, maar dan – net als de verdiepingshoge versie – wel maximaal transparant. De Methermo® aluminium ramen en deuren voor houten kozijnen van Metaglas maken het mogelijk. Bijzonder aan het Methermo® systeem zijn de slanke geïsoleerde profielen (niet meer dan 42 millimeter dik), waarmee ieder ontwerp een strakke, transparante uitstraling krijgt. De profielen van Methermo® vallen daarbij nauwelijks op. Behalve slank zijn ze ook sterk, waardoor deuren en ramen tot een hoogte van 3.500 millimeter mogelijk zijn. Daarmee openen de Methermo® producten nieuwe mogelijkheden voor zowel woning- als utiliteitsbouw.

Gemma Smid Architectuurpijs
Project Bijdorp is genomineerd voor de tweejaarlijkse Gemma Smid Architectuurprijs van de gemeente Zoetermeer. Een nominatiecommissie heeft vijf projecten geselecteerd die voor de prijs in aanmerking komen. De inwoners van Zoetermeer bepalen de winnaar. Het thema is dit jaar ‘wonen en woonomgeving’. Bij de selectie heeft de commissie daarom vooral gekeken naar de relatie van woningen met hun omgeving

Complex Bijdorp

Locatie Zoetermeer
Ontwerp awg architecten, Antwerpen en Saarberg, van der Scheer Partners, Haarlem
Opdrachtgever Vidomes
Bouwbedrijf Bouwcombinatie Bijdorp (Dura Vermeer en BAM Woningbouw)
Jaar van realisatie 2008
Metaglas producten Methermo®Original stolpramen / stolpdeuren
Methermo®Original deuren


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest