Loading...

LOTarchitectuur ontwikkelt de Lightboxs

Om mensen meer licht en ruimte te bieden


LOTarchitectuur - Charlotte Schiebroek

Al een aantal jaren hield het me bezig dat het licht boven onze eettafel altijd aan moest om niet het gevoel te hebben dat je in het donker zat. Zelfs op een zonnige dag was het te donker om de krant te lezen zonder licht boven de tafel. Veel, vooral vooroorlogse, oude huizen hebben hetzelfde euvel: relatief weinig glasoppervlak en dus vrij donker van binnen. Daarbij zie ik veel behoefte aan extra vierkante meters omdat we steeds meer eisen stellen aan onze woonruimte.

Ik besloot vorig voorjaar hier een concept voor te bedenken dat aan vrijwel ieder huis gebouwd kan worden. Ons eigen huis kon ik als proefopstelling gebruiken. Het programma van eisen was eenvoudig: meer licht en lucht in huis. Ik startte met het tekenen van de bestaande situatie in 3D en vervolgde het ontwerpwerk met verschillende varianten.

Lightboxs

Het resultaat is de Lightboxs. Een stalen frame gevuld met glas dat aan de voorzijde geheel open gevouwen kan worden. Door de bescheiden afmeting en locatie is er geen bouwvergunning nodig. De hoogte is aangepast aan het bestaande plafond en is in ons geval 3,20 meter hoog. Uiteraard is al het glas dubbel HR++ uitgevoerd en het staal is van binnenuit geïsoleerd waardoor de kou niet naar binnen kan doorslaan en condens kan vormen. Een zonne- screen is optioneel aan te brengen boven het glazen dak.

De Lightboxs is tegen het huis aangebouwd en de oorspronkelijke buitendeuren zijn eruit gehaald. De nieuwe ruimte die nu kan het beste vergeleken worden met een orangerie. Ik heb er een convector, vloerverwarming en een gashaard in laten bouwen zodat het een volwaardige en behaaglijke binnenruimte is maar wel voelt alsof je heerlijk in de tuin zit.

Licht en ruimte

Inmiddels staat de Lightboxs een paar maanden en het ruimtelijk effect is gigantisch. Wat een licht en ruimte geeft het aan het meer dan 100 jaar oude huis en aan ons! Het stoere en transparante uiterlijk van het nieuwe volume combineert goed met het stenen, introverte karakter van het bestaande huis waardoor ze elkaar perfect in hun waarde laten.

De Lightboxs is inmiddels gerealiseerd door WELZ Bouw in Amersfoort. Het is een kant-en-klaar maatwerkproduct wat ontwerptijd bespaart. Hij is betaalbaar, te bezichtigen en in korte bouwtijd bij u te realiseren.

Voor meer info: www.lotarchitectuur.nl

Projectinformatie

Locatie
Amersfoort
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
LOTarchitectuur - Charlotte Schiebroek
Ontwerp
Charlotte Schiebroek
Bouwbedrijf
WELZ Bouw
Jaar van realisatie
2014
Fotografie
Charlotte Schiebroek
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!