Loading...

Renovatie flats Aalscholverlaan

‘Tv-flats’ Vlaardingen gerenoveerd met inbreng van bewoners


Interview: Aukelina Vermelis - Marge Architecten

Twee oorspronkelijk grijze jaren zestig-flats in de Vlaardingse wijk Holy hebben volgens projectarchitect Aukelina Vermelis weer ‘schwung en smoel’. Namens Marge Architecten stuurde en begeleidde zij, in samenwerking met projectarchitect Louis Aussen en projectcoördinator Rico Vermeulen, een grondige renovatie. Bijzonder was de betrokkenheid van de bewoners. Samen met de woningbouwvereniging en het architectenbureau bepaalden zij het aanzicht van hun eigen flats.

De bewoners hadden onder meer inspraak in het kleur- en materiaalgebruik; de hand van de architect bleef wel onmiskenbaar aanwezig. Aukelina Vermelis: ‘Af en toen moesten we wel een compromis sluiten, maar uiteindelijk zijn we gekomen tot een heel mooi plaatje: flats met een eigen smoel.’ Tussen de andere flats in de wijk, gerenoveerd onder verschillende architecten, valt dat eigen gezicht des te meer op.

Balzaal

Opvallendste element in ‘de hand van de architect’ is in dit geval dat de flats volgens het ontwerp van Louis Aussen zijn ingepakt in roodbruine kunststof platen met een houtprint. ‘We wilden ze graag een moderne uitstraling meegeven, maar dan wel met een knipoog naar de jaren waarin ze gebouwd zijn’, vertelt Vermelis. De platen verwijzen naar de tv’s met houten kast die in de jaren zestig in de huiskamers stonden; het heeft de flats al de bijnaam ‘tv-flats’ opgeleverd. De entreehallen zijn van binnen en van buiten volledig gemoderniseerd. Vermelis: ‘In de oude situatie waren het in mijn optiek kleine gaatjes. Daarom heb ik de hoofdentrees ‘opgeschaald’ tot ruime chique hallen waarin ik onder meer natuursteen heb toegepast voor een natuurlijke uitstraling. De bewoners noemen ze ook wel hun balzalen.’ Dat hangt ongetwijfeld mede samen met de opvallende verlichting-armaturen met hun doorsnede van meer dan een meter.

Van enkel naar dubbel glas

Het gebruik van onderhoudsvrije materialen speelt een belangrijke rol in de renovatie zoals onder andere blijkt uit de keuze voor de vernieuwde klepramen. De oorspronkelijke houten uitzetramen waren voorzien van enkel glas. Aukelina Vermelis: ‘Ik zocht in alle opzichten naar lichtheid en naar een manier om het enkele glas efficiënt te vervangen door dubbel glas. De aluminium Methermo klepramen van Metaglas doen allebei: ze zijn een stuk ranker en laten dus veel licht door; bovendien bleken ze voordeliger dan het renoveren van de bestaande klepramen.’ Zodoende kunnen de flats er weer jaren tegen.

Projectinformatie

Locatie
Vlaardingen
Opdrachtgever
Waterweg Wonen, Vlaardingen
Architecten bureau
Marge Architecten
Ontwerp
Aukelina Vermelis
Bouwbedrijf
Heembouw BV
Jaar van realisatie
2009
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!