Projectfoto's

Huis in het Bos volledig in balans

Villa

Interview: Rob Heijmerink - Zeeover Architecten

Dit markante landhuis in Zeist is op z’n zachtst gezegd opvallend, in vormgeving, materiaalgebruik en woonbeleving. Het ‘Huis in het Bos’ biedt de opdrachtgevers – een gezin met kinderen – precies de gewenste balans tussen modern en klassiek. ‘Dit project bewijst dat je als architect een beter ontwerp kunt maken als opdrachtgevers écht voor iets moois gaan’, aldus projectarchitect Rob Heijmerink van Zeerover Architecten in Werkhoven.

In en rond het huis, aan de rand van een villawijk, lijkt alles volmaakt in balans. De contouren, materialen en kleuren sluiten harmonieus aan op elkaar en op de omringende natuur. Geïnspireerd door een moodboard van de opdrachtgevers ontwierp Heijmerink een L-vormig landhuis: een hoger gebouw evenwijdig aan de straat met haaks daarop een laag paviljoen. ‘Twee gebouwen samengevat door één natuurstenen muur’, zegt hij zelf. De gevels op de begane grond zijn aan de straatkant wat meer gesloten en afgewerkt met grijsbruin natuursteen. De eerste etage is voorzien van wit stucwerk. De dakluifels en het verandadak zijn afgetimmerd met cederhout. ‘Door te kiezen voor deze materialen en kleuren, zijn we dicht naar de natuur gekropen.’

Integratie van ruimte en inrichting
In het grote woongebouw draait alles om de grote woon-leefkeuken en de aangrenzende kinderkamer. De leefruimte is via een metersbrede glazen vouwpui direct verbonden met de tuin. ‘We hebben gestreefd naar een integratie van ruimte en inrichting’, zegt Heijmerink. ‘Om die reden is het betonnen keukenblad in het werk meegestort, net als de haard, die fungeert als centraal rustpunt en de plaats waar het gezinsleven zich afspeelt. De kasten zijn gemonteerd in speciaal gebouwde nissen. Zo vormen de keuken, de haard en de rest van de ruimte één geheel.’

Beleving belangrijker dan uiterlijk
Heijmerink heeft in het paviljoen gestreefd naar een heldere, even natuurlijke ambiance. ‘Het wordt gedomineerd door een grote loungeruimte. De slanke profielen van de glazen schuifpuien gaan schuil achter de gevel, zodat alleen het glas – en daardoorheen het bos – te zien is. Het lichte stucwerk met enkele gekleurde accenten, de eikenhouten spiraaltrap en de leistenen vloer dragen heel genuanceerd bij aan de natuurlijke sfeer.’ De architect is trots op het resultaat – en vooral dat het naadloos aansluit op de woonwensen van de opdrachtgevers.

‘Het belangrijkst voor mij is de vraag hoe mensen hun huis van bínnen ervaren. Het gaat om de juiste sfeer, toon en balans; beleving is belangrijker dan uiterlijk.’

 

Villa

Locatie Zeist
Ontwerp Zeerover Architecten, Werkhoven
Opdrachtgever Particulier
Bouwbedrijf A.C. Paardenkoper BV
Jaar van realisatie 2011
Metaglas producten Methermo vouwwanden
Methermo®Original schuifpuien / schuiframen


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest