Loading...

Binnen is buiten

en buiten is binnen


Interview: Patricia Berk - eigenaresse

Deze ongewoon gevormde villa uit de jaren 50 is aan de tuinzijde uitgebouwd. In het nieuwe ontwerp speelt glas de hoofdrol, waardoor het contact tussen binnen en buiten optimaal is.

Deze woning in Hilversum geeft een ongewone indruk. Het veelhoekige centrale woongedeelte wordt geflankeerd door twee lagere vleugels. De ene herbergt de slaapkamers, in de andere zijn onder meer de keuken en een werkruimte gesitueerd. Recent lieten de bewoners de villa, daterend van eind jaren vijftig, renoveren en aan de tuinzijde uitbreiden.

Kamerconcerten

De familie Van der Smeede-Berk bewoont het huis sinds 2004. ‘We hebben ons laten vertellen dat de oorspronkelijke bewoonster pianiste was en dat het middendeel van het huis speciaal ontworpen is voor het geven van kamerconcerten’, aldus eigenaresse Patricia Berk. ‘Verder schijnt de hellingshoek van het dak ervoor te zorgen dat op de kortste dag van het jaar het zonlicht nog net het plafond schampt. Inmiddels zijn de bomen in de tuin daar overigens te groot voor.’ Om meer ruimte te creëren voor het gezin, werd de hele pui, dertien meter lang, vernieuwd en ruim twee meter verschoven richting de tuin. Zo konden de slaapkamers en de keuken worden vergroot. In de nieuwe gevel voert glas nog meer dan voorheen de boventoon. 

Opener dan verwacht

De eigenaresse werd naar eigen zeggen verliefd op het huis ‘omdat binnen buiten is en buiten binnen. Daar speelt de beglazing natuurlijk een grote rol in. Het stond voor ons vast dat dat na de renovatie zo moest blijven.’ De oude schuifpuien waren nog voorzien van draadglas met extra tussenprofielen. Een bevriende architect die adviseerde, bracht de bewoners in contact met Metaglas. ‘In de nieuwe situatie zijn Methermo schuifpuien geplaatst over de hele hoogte en breedte van de gevel. En doordat je nauwelijks profielen ziet, is het nog opener dan ik had verwacht. Het gevoel van vrijheid is alleen maar groter geworden.’

Projectinformatie

Locatie
Hilversum
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Interview: Patricia Berk - eigenaresse
Ontwerp
-
Bouwbedrijf
Goldewijk B.V.
Jaar van realisatie
2012
Fotografie
René de Wit
Deel dit project