Loading...

Villa Aerdenhout

Scherpe contrasten dat maakt het uniek


Interview: Nynke Joustra - Joustra Reis Architecten

Aan de Spiegelenburghlaan in Aerdenhout ligt deze villa, in het hart van een woonwijk uit de jaren dertig. Gebogen straten, grote bomen en fraai gedetailleerde woningen kenmerken de wijk.

De nieuwe villa staat in de ‘voetafdruk’ van een woonhuis dat eerder op die plaats stond. Hét kenmerk van de woning is zijn scherpe contrastering.

Architect Nynke Joustra van Joustra Reid Architecten uit Amsterdam zette een opvallend ontwerp op papier: een villa met een robuuste, vrijwel gesloten rieten kap en al even forse bakstenen plint met daarin een omvangrijk souterrain. De begane grond en de bel-etage (de halfverhoogde etage op het souterrain) zijn juist omgeven door glas. Dankzij deze rondom toegepaste gelijmde Total Glas panelen lijkt de kap boven het maaiveld te zweven. Alleen de gekromde, gelamineerde houten spanten die oprijzen uit het souterrain en de constructie dragen, verraden dat dat niet zo is.

Loftruimtes

De omvang van de villa is in lijn met de omringende bebouwing. Toch oogt hij kleiner dan de woning die er eerst stond. Nynke Joustra legt uit: ‘Het ontwerp is een vertaling van eisen in het bestemmingsplan en moderne woonwensen. Bij sloop en nieuwbouw staat het bestemmingsplan namelijk alleen een kleiner volume toe. Om binnen de juridische kaders toch hetzelfde aantal vierkante meters te krijgen, heb ik gekozen voor een souterrain. Dat heeft, doordat het onder het maaiveld ligt, geen invloed op het bestemmingsplan.’ In het souterrain zijn garage, kantoor, woonkeuken en gastenverblijf ondergebracht. De kap, voorzien van forse bovenlichten, herbergt de slaapvertrekken. ‘De leefruimten ertussen zijn bewust zo groot en transparant mogelijk’, aldus Joustra. ‘De eetkamer op de begane grond en de woonkamer op de bel-etage zijn daardoor eerder loftruimtes met unieke zichtlijnen. 

Bijvoorbeeld op de houten spanten die binnenshuis bijna overal zichtbaar zijn. Via grote openslaande Total Glas-deuren hebben de leefruimtes een directe relatie met de tuin; het terras is aangelegd op het uitstekende deel van het souterrain.’

Vloeiende curve

Een villa als deze leent zich uitstekend voor rijke detaillering. Bijvoorbeeld de vloeiende curve die de onderzijde van het riet maakt en die de illusie wekt dat de kap bijna de grond raakt. De koperen dakrand, die niet alleen een fraaie afwerking is maar er ook voor zorgt dat het dak op natuurlijke wijze mosvrij blijft. De hoogteverschillen in de woning, die een extra ruimtelijk effect geven. Het resultaat: een bouwwerk dat niet voor niets wordt genoemd in het jaarboek Architectuur in Nederland 2006

Projectinformatie

Architecten bureau
Joustra Reis Architecten
Locatie
Aerdenhout
Ontwerp
Nynke Joustra
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
Aannemersbedrijf Dekker Bouw Bergen
Jaar van realisatie
2006