Loading...

New York Amsterdam

Één van de eerste gebouwen in Nederland


Aan de Jacques Veltmanstraat in Amsterdam verrees Uptown, een gebouw waarin vijftig appartementen en het stadsdeelkantoor voor stadsdeel Slotervaart zijn ondergebracht. Uptown is onderdeel van het project New York Amsterdam en één van de eerste gebouwen in Nederland waarin de nieuwe Methermo® aluminium kozijnen van Metaglas zijn toegepast.

Het ontwerp voor dit project, waarvan Heddes Bouw de hoofdaannemer was, komt uit de koker van Baneke, Van der Hoeven Architekten. Hoewel er twee typen gebruikers in Uptown zijn ondergebracht, is er sprake van één gebouw. De woningen zijn namelijk op een deel van de kantoren geplaatst. Het woongebouw, dat bestaat uit tien verdiepingen, vormt zodoende een onlosmakelijk geheel met het kantoorgebouw van drie verdiepingen. Een spoorwegtracé aan de oostzijde en een toekomstig stationsplein aan de noordzijde hebben een prominente rol gespeeld in het ontwerp. Zo is de oostgevel van het woongebouw wegens de geluidsbelasting uitgevoerd als een dove gevel. Deze vormt dan ook een geluidsbuffer voor de aan de westzijde gelegen verblijfsruimten van de woningen en het kantoor.

Methermo®

In de westelijke gevel van het woongebouw en in het kantoor zijn diverse producten van Metaglas toegepast. Eerder opgedane positieve ervaringen zorgden ervoor dat de architect voor Metaglas koos. Vooral de minimale profilering van Methermo® ramen en deuren en de maximale transparantie van Lumon balkonafscheidingen lagen aan deze keuze ten grondslag. Het leveringsprogramma van Methermo® kent vele uitvoeringen variërend van naar binnen en buiten draaiende ramen en deuren, stolp- en swingramen, tot deuren en puien met elektrische bediening. Ook in het Amsterdamse project zijn verschillende uitvoeringen terug te vinden. Zo zijn de kantoren uitgerust met Methermo® kiep-, draai-, klep- en vaste ramen en Methermo® buitendeuren. Een aantal klepramen van het kantoordeel zijn met geëmailleerd glas uitgevoerd waardoor een gevarieerd gevelbeeld ontstaat. Door de zonwerende werking van dit glas is eenvoudig aan de EPN-norm voldaan. In de woningen zijn verder Methermo® stolpdeuren en draaikiepen schuiframen toegepast.

Alle klepramen en vaste ramen van het kantoorgedeelte zijn bovendien gemonteerd in de onlangs geïntroduceerde aluminium Methermo® kozijnen. 

Met deze uiterst slanke kozijnen is de Methermo® productlijn werkelijk gecompleteerd. De klant krijgt zodoende een totaalpakket voorgeschoteld met als belangrijkste pluspunt: één leverancier voor op elkaar afgestemde ramen, deuren en kozijnen. Daar waar ramen en deuren van Metaglas voorheen voornamelijk werden verwerkt in houten kozijnen, is het nu mogelijk een bijpassend, slank geprofileerd kozijn van aluminium te gebruiken. De profilering van deze kozijnen is slechts 17 millimeter. Toch hebben deze dankzij de speciale constructie een isolerende werking die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Net als de andere Methermo® producten zijn de kozijnen leverbaar in wit (RAL 9010), naturel geanodiseerd of andere door de klant gewenste RAL-kleuren.

M-view

Tevens beschikken de meeste woningen over een loggia met een M-view balkonbeglazing van Metaglas. M-view is een hangend systeem dat eenvoudig volledig of gedeeltelijk kan worden geopend. De constructie van M-view, waarbij geen verticale profielen worden gebruikt, zorgt tevens voor maximale daglichttoetreding in de gesloten toestand van de balkonbeglazing. Zo kunnen de bewoners van de eind vorig jaar opgeleverde appartementen ook in het voor- en najaar optimaal gebruik maken van de loggia.

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
De Principaal/Heddes Vastgoed
Ontwerp
Baneke Architecten BV
Bouwbedrijf
Heddes Bouwgroep BV
Jaar van realisatie
2004
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!