Loading...

Renovatie woonwijk Kroeven

Nieuwe ramen combineren licht, transparantie en veiligheid


Het differentiëren van woningtypen in eenvormige en eentonige woonwijken is een veelgebruikte methodiek om de verpaupering van deze veelal oudere wijken te doorbreken en voorkomen. Zo ook in de Roosendaalse wijk Kroeven. Inmiddels zijn de eerste projecten afgerond waarbij Architectenbureau Han van Zwieten tekende voor de hoogwaardige renovatie van 62 huurwoningen met onder meer Methermo®Original ramen en deuren van Metaglas.

Het totale Kroeven-project omvat bijna 500 woningen, waarvan een deel wordt gesloopt om plaats te maken voor andere woningtypen voor andere doelgroepen. Een ander deel is hoogwaardig gerenoveerd zodat het weer veertig jaar mee kan en weer een ander deel wordt in stand gehouden. Voor opdrachtgever Aramis was Van Zwieten een eenvoudige keuze. Het bureau heeft ruime ervaring met herstructureringsprojecten waarin renovatie en nieuwbouw worden gecombineerd. Daarnaast besteedt het bureau veel aandacht aan energiebeheer en duurzaam bouwen.

Differentiatie

In het overleg met de opdrachtgever bleek al snel dat de nadruk moest liggen op differentiatie van woningen en woningaanbod en dat met name de onderhoudsfactor omlaag moest. Deze twee elementen zie je duidelijk terug in het eerste afgeronde renovatieproject van 62 huurwoningen aan de Potgieterlaan. De eensoortige huizen zijn losgehaald van elkaar door erkers en andere uitbouwen toe te voegen. Verder hebben alle woningen nieuwe kozijnen, ramen en deuren gekregen. In overleg met de bewonerscommissie is bij de toegang tot de tuinen gekozen voor schuifdeuren.

De keuze voor Methermo®Original producten van Metaglas komt uit de koker van Van Zwieten. De kozijnpartijen zijn horizontaal belijnd. Binnen dat lijnenspel moest het glas een zo groot mogelijk aandeel hebben en het kozijn en profiel een zo klein mogelijk. Daarnaast moest het een goed isolerend en onderhoudsvriendelijk product zijn. 

Gezien de goede ervaringen uit het verleden werd gekozen voor Methermo®Original ramen. Bovendien is het product optimaal geschikt voor gebruik in houten kozijnen zoals bij dit project. Omdat er wordt gewerkt in een oude wijk met oude huizen, luisterde de maatvoering van de verschillende raampartijen uiterst nauw.

Veilige achterpui

De Methermo®Original klep- en schuiframen zijn allemaal geleverd met inbraakwerend beslag dat is voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen, maar dat is niet het enige Methermo®Original product met een goedkeuring erop. Ook de grote schuifpuien aan de achterzijde zijn voorzien van het politiekeurmerk, een vermeldenswaardige prestatie. Zoals de oude en nieuwe foto’s goed laten zien, levert een combinatie van goed ontwerp en een juiste productkeuze een eindresultaat dat gezien mag worden, ook de komende decennia.

Projectinformatie

Locatie
Roosendaal
Opdrachtgever
Stichting Allee Wonen
Ontwerp
Architectenbureau Han van Zwieten
Bouwbedrijf
De Kok Bouwgroep BV
Jaar van realisatie
2005
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!