Loading...

Multifunctioneel Onderwijs- en Zorgcentrum

Malburcht verweeft vier gebouwen met elkaar


Interview: Otto van Dijk - Architecktenburo Otto van Dijk

De naoorlogse wijk Malburgen-oost in Arnhem heeft een ‘huiskamer’ gekregen. Het nieuwe multifunctionele onderwijs- en zorgcentrum Malburcht aan de Graslaan oogt sober en basaal, maar wie beter kijkt krijgt zicht op mooie detaillering. Neem alleen al het feit dat vier gebouwen met elkaar zijn verweven.

De twee basisscholen die voorheen op de locatie van Malburcht stonden, hebben in het nieuwe complex gezelschap gekregen van een sportzaal, een buurthuis, thuiszorg, peuterspeelzalen, een kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Er gebeurt dus van alles in de vier bouwdelen. Gemeenschappelijk kenmerk van al die delen: een natuurlijke materiaaluitstraling zonder kleurtoevoeging.

 

Materialen spreken voor zichzelf

Architect Otto van Dijk laat de in de gevels gebruikte materialen - metselstenen, ‘betonlook’ stucwerk, houten belatting en metalen roosters met klimplanten in de groei - voor zichzelf spreken. Die afwisseling zorgt ervoor dat het complex nergens massaal aandoet en dat buitenruimtes in elkaar overvloeien. De teruggelegen entree, tegelijk buurthuis en uitvalsbasis voor de thuiszorg, geeft het gevoel dat Malburcht je omarmt. De grillige, dunbed gemetselde handvormstenen waaruit het grote L-vormige ‘schooldeel’ is opgetrokken, geven een warme indruk; ze lijken sterk op de stenen die jaren geleden in de omliggende bebouwing werden gebruikt. De poot van de ‘L’ wordt voorbij het midden onderbroken door de eveneens basale vierkante sportzaal. Feitelijk los van het geheel staat het bouwdeel waarin de peuterspeelzalen en de kinderopvang zijn gerealiseerd. Het is bekleed met Siberisch lariks, een houtsoort met een robuust maar verfijnd uiterlijk.

Bonte kralenketting

De gebruikte materialen geven het gebouw iets onverzettelijks - de indruk dat het tegen een stootje kan eigenlijk. Des te belangrijker was het volgens Otto van Dijk om zorgvuldig om te gaan met de details. ‘Alle zonwering en ventilatieroosters zijn bijvoorbeeld ‘weggedetailleerd’ in de kozijnen van Oregon pine-hout. De slanke omlijsting van de Metaglas-producten zorgt voor een nog transparantere indruk. Bovendien contrasteren de vensters prachtig met de natuurlijke kleur van de kozijnen en de gevelbekleding.’ En dat is niet het enige contrast. Van Dijk: ‘De afwerking van het interieur is sober; ook daar heb ik de natuurlijke kleuren laten spreken. Behalve in de toiletgroepen en de kleedkamers: die hebben allemaal een eigen kleur en slingeren als een bonte kralenketting door het gebouw.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Architektenburo Otto van Dijk
Locatie
Arnhem
Ontwerp
Otto van Dijk
Opdrachtgever
-
Bouwbedrijf
Bam Vastgoed B.V.
Jaar van realisatie
2007