Loading...

Moderne ramen met klassieke uitstraling

in De Zeeland


Interview: Edzard Prent - Architectenbureau Prent

Het imposante industriële complex ‘De Zeeland’ in Bergen op Zoom werd in 1917 gebouwd als suikerfabriek, maar had die functie slechts acht jaar. Volgende eigenaren gebruikten de gebouwen vooral als opslagruimte. Na jarenlange verwaarlozing wordt De Zeeland nu gerestaureerd. In de twee buitenste gebouwen vestigen zich verschillende grote winkelketens; het middelste fungeert samen met een nieuw atrium als entree. Naar verwachting is de opening in de loop van dit jaar.

Onmiskenbare bouwkwaliteit

Architectenbureau Prent, gespecialiseerd in restauratie en herbestemming, kreeg de opdracht tot de restauratie van het casco. Projectarchitect Edzard Prent: ‘Wat me onmiddellijk opviel was de geslotenheid van De Zeeland: alle gevelopeningen waren dichtgemetseld of gebarricadeerd. Maar de bouwkwaliteit en de historische waarde waren onmiskenbaar. Van daaruit zijn we, samen met de collega’s van Mies architecten, gaan ontwerpen.’

Passend in gevelbeeld

Het herstellen van de aanblik van de gevelopeningen was voor Prent naar eigen zeggen de belangrijkste ingreep. ‘We stuitten op foto’s uit de beginjaren met daarop de oorspronkelijke ramen. Heel nuttig, maar we konden de gebruikte materialen er niet uit opmaken. Bij de reconstructie hebben we, samen met de monumentencommissie, gezocht naar een kozijn dat letterlijk en figuurlijk zou passen in het gevelbeeld. Ook budget en planning waren van belang. Drie leveranciers hebben mock-ups voor ons geproduceerd en geplaatst. Daaruit hebben we onze keuze gemaakt.’ Die viel op de aluminium Methermo Classic ramen van Metaglas: ramen met de klassieke uitstraling van weleer die voldoen aan de eisen van nu.

Projectinformatie

Locatie
Bergen op Zoom
Opdrachtgever
Gebouw De Zeeland Bergen op Zoom BV
Architecten bureau
Architectenbureau Prent, Oosterbeek (casco); Mies Architectuur, Ede (interieur)
Ontwerp
Architectenbureau Prent, Oosterbeek (casco); Mies Architectuur, Ede (interieur)
Jaar van realisatie
2013
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!