Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Groningen een stukje transparanter


Nieuws, 23 februari 2021

De binnenstad van Groningen is volop in ontwikkeling. Zo zijn er in de afgelopen jaren een flink aantal architectonische en unieke projecten gerealiseerd. Projecten met allemaal een eigen verhaal en met respect voor de historische binnenstad. Echter hebben drie van de vele projecten een gelijkenis: de MethermoXL verticale schuiframen.

Cappuvino

In koffie- en wijnbar Cappuvino in Groningen bewijzen de MethermoXL verticale schuiframen hun waarde in een horecagelegenheid. Dankzij dit unieke raamsysteem wanen gasten zich buiten op een terras. Elk raam is opgebouwd uit twee vaste ramen, één onder en één boven, en een middelste elektrisch te openen schuifraam. Wanneer dit raam wordt geopend, schuift het aan de buitenzijde achter het onderste raam. Omdat dit raam dient als borstwering was aanvullende borstwering zoals bij andere verdiepingshoge raamsystemen vaak is vereist, niet nodig. Zo wordt maximale transparantie gecreëerd en ruimte bespaard.

Werkman Horeca

Werkman is een nieuw horecaconcept gevestigd aan de Grote Markt 41 in Groningen. Het authentieke pand met immense erker is in ere hersteld door het terugbrengen van de verticale driedelig in de gevel. De nieuwe erker heeft twee verdiepingen, waarin met diepteverschillen tussen de verticalen en horizontalen de verticale werking extra versterkt. Daarbij zijn de profielen en het kader volledig uitgevoerd in de kleur die verwijst naar de oude messing kozijnen. De spectaculaire twee verdiepingen hoge MethermoXL verticale schuiframen, waarvan het onderste gedeelte naar boven schuift en er een balkon ontstaat, geeft het gerenoveerde pand een heuse eyecatcher en is klaar voor het horecaseizoen.

Merckt-Groningen-Grote Markt-Verticaal schuifraam-Metaglas
Verticale schuiframen in Merckt thv de beide teksten en letters K & T.
Merckt

Ook wel de nieuwe huiskamer van Groningen genoemd zal dit jaar dan (eindelijk) haar deuren openen voor bezoekers. Food Merckt wordt dé nieuwe centrale ontmoetingsplek en is een uniek sfeervolle Foodcourt aan de Grote Markt. Merckt Groningen: “Het project is zo opgebouwd dat vanaf elke plek op elke verdieping, zelfs buitenom, er rechtstreekse transparante zichtlijnen zijn op de ambachtelijke concepten. Het hart van het gebouw is een combinatie van beleving en per verdieping ligt de bar centraal met de foodcorners er omheen. Door een spel van vides en splitlevel-verdiepingen ontstaat er een transparant totaalconcept waar geen vergeten hoekjes of verdiepingen ontstaan.” Om een naadloze verbinding te creëren tussen de Grote Markt en Food Merckt heeft Powerhouse Architecten gekozen voor zes, vijfenhalf meter hoge MethermoXL verticale schuiframen toe te passen op de begane grond. Bij openen van de gevel schuift het onderste paneel naar boven waardoor Food Merckt en de Grote Markt naadloos in elkaar overlopen; een verassend en vernieuwd marktplein.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief
Laat een bericht achter
Kom in contact!