Loading...

Binnen genieten

van buiten


Interview: Stefan Dreize - Cappuvino en Jurjen van de Meer - De Zwarte Hond

In koffie- en wijnbar Cappuvino in Groningen bewijzen de Methermo®XL verticale schuiframen hun waarde in een horecagelegenheid. Dankzij dit unieke raamsysteem wanen gasten zich buiten op een terras.

Op de bovenste drie verdiepingen van het pand aan de Vismarkt 1 in het centrum van Groningen, opent binnenkort Cappuvino, een koffie- en wijnbar. ‘Zowel koffie- als wijnbarren zijn onmiskenbaar populair maar ze zijn meestal ’s ochtends respectievelijk ‘s avonds geopend. Wij voegen deze concepten samen zodat we de hele dag door gasten hebben’, licht eigenaar Stefan Dreize toe.

 

Panorama op de markt

‘Rond vijf uur ’s middags switchen we van koffiebar naar wijnbar, dat zorgt voor een mooi schouwspel.’ Dit schouwspel is ook buiten op de levendige Vismarkt goed zichtbaar dankzij de uitdnodigende, grotendeels glazen voorgevel van Cappuvino. Dreize: ‘Zo willen we mensen verleiden bij ons binnen te komen. Eenmaal binnen ontvouwt zich een panorama op de markt. Bij mooi weer zetten we de elektrische schuiframen open en waan je je op een terras aan de markt. Zo geniet je binnen van buiten.’

Raam en borstwering ineen

De transparante gevel bestaat uit Methermo®XL verticale schuiframen van Metaglas. Elk raam is opgebouwd uit twee vaste ramen, één onder en één boven, en een middelste elektrisch te openen schuifraam. Wanneer dit raam wordt geopend, schuift het aan de buitenzijde achter het onderste raam.

 

‘Omdat dit raam dient als borstwering was aanvullende borstwering zoals bij andere verdiepingshoge raamsystemen vaak is vereist, niet nodig’, licht Jurjen van de Meer, architect en directeur/oprichter van De Zwarte Hond zijn ontwerpkeuze toe. ‘Zo creëren we maximale transparantie en besparen we ruimte.’

Overtuigende demonstratie

Stefan Dreize raakte overtuigd van Van der Meers keuze toen hij het raamsysteem gedemonstreerd zag in de Metaglas-showroom in Tiel. ‘Vooral het bedieningsgemak, een van onze eisen, viel mij op. De schuiframen open en sluiten elektrisch in slechts 20 seconden, toch prettig als je bij een plotselinge bui snel de ramen moet kunnen sluiten.’ Metaglas produceerde de verticale schuiframen op maat en monteerde ze ter plaatse. Door het soepel verlopen proces kon Dreize half september zijn koffie- en wijnbar officieel openen.

Projectinformatie

Locatie
Groningen
Opdrachtgever
Cappuvino
Architecten bureau
De Zwarte Hond
Ontwerp
Jurjen van de Meer
Bouwbedrijf
D-Groep Vastgoed
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Frank Hanswijk en Ard Bodewes
Deel dit project