Loading...

Geborgen tussen

Licht en contrast


Interview: Peter Verschuren - Denkkamer Architectuur & Onderzoek

In Beek en Donk ontwierpen de architecten van Denkkamer een woning met geschakelde volumes. Dit slimme samenspel geeft het huis geborgenheid terwijl het tegelijk heel open is met grote transparante delen en doorkijkjes.

Heldere ruimtes. Kleine momenten. Een bankje met kussentjes. Geborgenheid. Het zijn de gedachtes en beelden die de opdrachtgevers van de vrijstaande woning in het Brabantse Beek en Donk voor zich zagen wanneer ze aan hun nieuwe woning dachten. Daarna was het aan architectenbureau Denkkamer om er hun creativiteit op los te laten, én om binnen de kaders van het bouwperceel te blijven. 

Originele oplossing

Ondanks dat het geen klein perceel is, vereiste het oppervlak dat vrij was voor bebouwing een originele oplossing, vertelt architect Peter Verschuren. “Het huis is in de diepte gebouwd en bestaat uit vijf achter elkaar geschakelde volumes. Het bijzondere is dat deze leefgedeeltes van elkaar verspringen waardoor diverse mooie binnenruimtes en patio’s ontstaan; plekjes die privacy en intimiteit bieden. Daar zochten de opdrachtgevers naar.”

De drie belangrijkste leefruimtes van het huis bevinden zich in drie geschakelde volumes. Dat zijn aan de ene kant de woonen werkkamer, aan de andere kant de eetkamer en daartussen de keuken die deze ruimtes verbindt. De keuken vormt ook de verbinding met buiten door de drie meter hoge openslaande deuren aan de zonzijde en lange, smalle ramen aan de andere kant.

 

Aandacht voor details

Het achterste volume van het huis, de ‘mancave’, grenst aan het zwembad in de tuin. Opvallend aan deze ruimte is de grote glazen schuifpui op de hoek. Deze pui schuift bij opening in de muur. Doordat de profielen volledig zijn verzonken ontstaat een ultiem binnen- is buitengevoel. Het is deze aandacht voor detaillering en engineering waardoor Denkkamer vaak uitkomt bij de oplossingen van Metaglas. “Vooral de slanke profileringen vinden we erg mooi. Ze zijn ook gebruikt in de openslaande deuren naar de tuin”, zegt Verschuren. “Juist omdat het schakelen van volumes voor veel contrast zorgt in de woning, is voldoende licht en zicht naar buiten zo belangrijk. Hierdoor blijft het contact met de omgeving te allen tijde behouden.”

Projectinformatie

Architecten bureau
Denkkamer Architectuur & Onderzoek
Locatie
Beek en Donk
Ontwerp
Peter Verschuren, Dennis van de Rijdt, Leonique Winnen en Flavia Schenone
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
Bart Swaanen VOF
Jaar van realisatie
2018
Fotografie
Stijn Poelstra