Loading...

Franse balkons

voor Rotterdamse Citylofts


Interview: Mathijs Tabbers - RoosRos Architecten

Het Scheepsvaartkwartier in het Rotterdamse centrum is bekend door zijn bijna 100 rijksmonumenten en geldt als een van de rijkste wijken van Nederland.

Op de hoek van de Westzeedijk met de Van Vollenhovenstraat stond van 1891 tot 1967 de Ignatiuskerk. Deze moest wijken voor een kantoorgebouw, dat nu op zijn beurt is getransformeerd naar 202 hippe citylofts: luxe vrij indeelbare stadsappartementen met een Frans balkon of terras. Ze variëren in oppervlakte van 54 m2 tot 120m2 en zijn geprijsd tussen de € 185.000,- tot € 395.000,-. De opdrachtgevers mikken op jonge professionals, ondernemers met een pied-à-terre en stellen die weer terugkeren naar de stad.

Optimale lichtinval

De citylofts hebben verdiepingshoge openslaande deuren. Er zijn woningen met twee paar deuren en drie paar deuren, gescheiden door metselwerk penanten. Reden voor deze oplossing is de eis ten aanzien van daglichttoetreding: de daglichtoppervlakte moet minimaal 10 procent van het vloeroppervlak beslaan. “Dankzij deze deuren treedt er voldoende daglicht toe in de woningen”, legt architect Mathijs Tabbers van RoosRos Architecten uit. “De lofts zijn diep en hebben, met uitzondering van de hoekwoningen, enkel aan de voorgevel ramen waar daglicht doorheen komt. De appartementen worden ontsloten vanuit een gang in het hart van het gebouw waar geen daglicht vandaan gehaald kan worden. Ook de hoge borstwering van de oude gevel was een beperkende factor ten aanzien van de daglichttoetreding. We hebben daarom de gehele gevel herontworpen.”

Samengesteld product

De verdiepingshoge deuren met zijn door Metaglas samengesteld uit verschillende onderdelen. Ze bestaan uit twee MethermoXL-deuren van elk circa 70 cm breed en 2,30 meter hoog, een Frans balkon en ingebouwde ventilatieroosters. Sommige deuren bevatten daarnaast zonwering. 

Tabbers: “We kiezen vaker voor oplossingen van Metaglas omdat de slanke profilering en grote glasoppervlakte voor optimale lichtinval zorgen.” Op de profielen van de MethermoXL-deuren is een zetwerk gemonteerd om een diepere negge te krijgen. “Er ontstaat zo reliëf in de gevel. In het metselwerk van de penanten hebben we datzelfde reliëf gecreëerd door de lagen stenen ten opzichte van elkaar te laten verspringen.” De ventilatieroosters werken samen met de mechanische ventilatie in het appartementencomplex. “In eerste instantie is gedacht aan mechanische aan- en afvoer van lucht. Voor het plaatsen van luchtaanvoerkanalen was echter geen plaats. Dankzij roosters wordt toch lucht aangevoerd, maar dan op natuurlijke wijze. Bewoners kunnen dit zelf reguleren”, aldus Tabbers.

Prefabricage

Vanwege de beperkte ruimte op de bouwplaats heeft Metaglas de stolpramen volledig geprefabriceerd en op de bouwplaats geleverd. De MethermoXL deuren met geïntegreerde ventilatie en zonwering zijn hiervoor in hsb-gevelelementen gemonteerd. In totaal heeft Metaglas ongeveer 800 van deze gevelelementen geprefabriceerd en geleverd. Deze zijn door de aannemer op de bouw in de gevel gehesen.

Het ontwerp

  

Projectinformatie

Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
ABB Bouwgroep, Trivestor en DBOG
Architecten bureau
RoosRos Architecten
Ontwerp
Mathijs Tabbers
Bouwbedrijf
ABB Bouw BV
Jaar van realisatie
2018
Fotografie
Jeroen Musch en RoosRos Architecten
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!