Loading...

Jaren 30 monument te Zeist

De uitbreiding als losstaand element


Een verbouwing van een gemeentelijk monument, waarbij de uitbreiding een losstaand element is. Als een los blokje pal naast het jaren 30 monument staat de lang gedroomde woonkeuken. Een project waarbij een unieke lichtstraat is toegepast, maar vooral veel is samengewerkt.

Verbinding

De nieuwe aanbouw met lichtstraat in het originele metselwerk zorgen voor een goede balans tussen oud en nieuw. De nieuwe losstaande woonkeuken is voorzien van een driedelige schuifpui, waarbij twee delen volledig kunnen worden geopend. Hierdoor wordt op een prachtige wijze de binnenruimte verbonden met de buitenruimte. Zo wordt binnen buiten en buiten binnen. Daarnaast ontstaat met deze royale schuifpui maximale daglichttoetreding.

Standaard

De details van het project zijn vrijwel allesbehalve standaard, een lichtkoepel welke doorloopt in een verticaal kozijn komt vrij weinig voor, veelal wordt dit opgesplitst in twee losse elementen: een vlakke lichtkoepel en een pui. De detaillering van de lichtstraat snijdt als het ware in het oude metselwerk, hierdoor loopt het metselwerk visueel door van binnen naar buiten en wordt dit zo minimaal mogelijk onderbroken.

Samenwerking

Om tot het gewenste en uitgedachte eindresultaat te komen heeft een nauwe samenwerking tussen architect, aannemer en Metaglas plaatsgevonden. Het unieke aan deze samenwerking is dat alle details vooraf zijn uitgedacht en 3D zijn ingemeten, hierdoor konden de producten van Metaglas vooraf in productie worden genomen, iets wat bij renovatie veelal ongebruikelijk is. Met als voordeel een verkorte bouwtijd en perfect passende kozijnen.  Zonder het bundelen van de krachten was het onmogelijk om de bijzondere details van de lichtstraat en het verticale kozijn te realiseren, maar juist door een coöperatieve opstelling en ieders vindingrijkheid, is het een prachtig project geworden.

Eindresultaat

Een naadloze aansluiting die niet alleen esthetisch, maar ook bouwkundig indrukwekkend is. Het spectaculaire eindresultaat van deze prachtige aanbouw met een unieke lichtstraat is tot stand gekomen door 100% maatwerk te leveren en intensief samen te werken met aannemer en architect. Al met al een project om trots op te zijn!

Projectinformatie

Locatie
Zeist
Architecten bureau
Jaren 30 Architect
Ontwerp
Ernst Haagsman
Bouwbedrijf
Alfa Totaalbouw
Jaar van realisatie
2023
Fotografie
Thom Philip Janssen
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!