Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Universiteitsrestaurant Lodewijk wint ARC12 Award


22 november 2012

Donderdag 22 november werden in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de ARC12 Awards. De prijzen zijn uitgereikt in de categorieën Architectuur, Interieur, Stoelontwerp en Design. In de categorie Interieur koos de jury unaniem voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht, een ontwerp van PUUR interieurarchitecten uit Antwerpen. Metaglas leverde achterzetramen voor de renovatie van dit monumentale pand.

Restaurant Lodewijk is onderdeel van de onlangs volledig gerenoveerde bibliotheek van Universiteit Utrecht in het centrum van de stad. Zes verschillende monumentale gebouwen zijn door Grosveld van der Velde architecten samengevoegd tot één nieuwe universiteits- bibliotheek. Het ontwerp van het universiteitsrestaurant is van de hand van PUUR Interieur- architecten. Uit het juryrapport: “De grote rol die ambacht speelt in het ontwerp van het restaurant kan Nederlandse architecten inspireren. In dit project is genuanceerd en subtiel met de geschiedenis omgegaan en de hedendaagse vertaling is aantrekkelijk en functioneel. Het project schenkt een bestaand gebouw een tweede leven en laat het opnieuw een rol spelen in de stad.”

Metaglas plaatste volglazen en brandwerende achterzetramen in de zes monumentale panden en het restaurant, zodat de (geluids)isolatie van de monumentale ramen weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Deze achterzetramen vallen nauwelijks op, waardoor karakteristieke details van de originele ramen goed zichtbaar blijven.

ARC12
De ARC12 Awards is een initiatief van de redactie van de Architect waarmee zij ontwerpers een podium bieden om zich op te profileren. Doel is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. In de jury van de ARC12 Interieur hebben zitting: Jeanne Dekkers, Frans de la Haye, Daniela Schelle, Martin van den Berg en Marit Overbeek (secretaris, de Architect).

Projectgegevens Universiteitsbibliotheek
Ontwerp: Grosfeld van der Velde architecten, Breda i.s.m. DHV Breda/Eindhoven Interieurontwerp: Grosfeld van der Velde architecten
Interieurontwerp restaurant: PUUR interieurarchitecten, Antwerpen i.s.m. Grosfeld van der Velde architecten

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief