Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

“MIJN OPLOSSING WERD IN SAMENWERKING DIRECT GEÏMPLEMENTEERD IN DE ORGANISATIE, HIERDOOR MAAKT JE STAGE ECHT EEN VERSCHIL”


Blog, 30 januari 2023

Stagelopen is voor de meeste studenten een spannende gebeurtenis. Het begint al bij de zoektocht: bij wat voor soort bedrijf wil ik stagelopen en wat voor opdracht wil ik uitvoeren? Lees de ervaring van Sil.

Sil zit in het 3e jaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Voor zijn oriënterende stage is hij terecht gekomen bij Metaglas. Tijdens zijn stage is hij gedurende 5 maanden bezig geweest met het uitzoeken van de oorzaak van de overschrijding op de voor- en nacalculatie van de productietijden en het ontwikkelen van een oplossing voor dit probleem.

Openheid

“Aan het begin was ik nog erg onzeker, je komt in een organisatie waarvan je niet weet hoe alles daarbinnen werkt. Echter wordt de organisatiestructuur en manier van werken al snel duidelijk. Het resultaat hiervan is dat je je snel thuis voelt binnen het bedrijf. Er heerst een grote openheid binnen de organisatie, je kunt bij iedereen langslopen, een babbeltje maken en iedereen is erg behulpzaam. Juist hierdoor voelde ik mij echt een persoon en werknemer binnen het bedrijf, in plaats van ‘de stagiair’ of een nummer”.

Opdracht

“De taak voor mijn stage was om uit te zoeken wat de overschrijding tussen de voor- en nacalculatie van productietijden veroorzaakt en om met een oplossing te komen. Ik ben begonnen met het zoeken naar de oorzaak, dit is gedaan door mee te lopen binnen de productieafdeling waardoor een inzicht ontstond in de methode van werken en de problemen die een oorzaak zijn voor het totale probleem. Daarnaast zijn vele gesprekken met stakeholders gehouden om in kaart te brengen waar de problemen liggen en wat de mogelijke oplossingen zijn. Hierdoor kwam ik al snel tot de ontdekking dat de bewerkingsplannen veelal te weinig productietijd geven voor het product waar het aan gekoppeld is. Wat resulteert in een te lage voorcalculatie aan productietijd die niet haalbaar is waardoor hoge overschrijdingen ontstaan.”

Oplossing

“Nadat de oorzaak in kaart was gebracht, ben ik begonnen met het uitwerken en concretiseren van een adviesrapport. De gevonden oplossing in dit adviesrapport is vervolgens als een template ontwikkelt aan de hand van een reeks formules. Dit template berekend aan de hand van historische productietijden die Metaglas bijhoudt over de gehele productie een nieuwe bewerkingstijd per productiestap. Samen met een insteltijd die gemeten dient te worden komt het template met nieuwe bewerkingsplannen, gebaseerd op actuele data waardoor de gegeven productietijden een stuk betrouwbaarder en realistischer worden. Hierdoor is de voorcalculatie realistischer en vaak ook hoger waardoor de overschrijding op voor- en nacalculatie veel lager ligt. Door de realistischere tijden is het makkelijker om te zien waar problemen zich afspelen op de productie.  Het meest toffe is dat mijn oplossing in samenwerking met anderen direct werd geïmplementeerd in de organisatie, hierdoor maakt je stage echt een verschil!”

Groeien

“Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel mogen leren, waaronder hoe de organisatie werkt op zowel de kantoor- als productieafdeling. Je leert om zelfstandig maar ook met behulp van begeleiders tot een plan van aanpak en daaruit een adviesrapport te komen. In het begin was het vooral moeilijk om mijn bevindingen op papier te krijgen. Daarnaast was het lastig om toe te passen theorieën te vinden die echt een oplossing vormen, maar gaandeweg kwam ik erachter wat ik zocht door te specificeren waardoor ik uiteindelijk theorieën vond die hielpen met het vormen van een oplossing.”

 

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief
Laat een bericht achter
Kom in contact!