Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Metaglas bemachtigt 34ste plaats FD Gazellen 2016


21 november 2016

Alle ondernemingen die de afgelopen drie boekjaren ten minste 20% zijn gegroeid in omzet, ontvangen een FD Gazelle Award. Metaglas heeft in categorie middelgroot, de 34ste plek weten te bemachtigen.

Tussen de snelst groeiende bedrijven in de regio Oost-Nederland zitten opvallend veel ICT-dienstverleners en groothandels. En opvallend vaak timmeren ze internationaal aan de weg.

Dat bleek dinsdag tijdens de eerste uitreiking van de FD Gazellen Awards 2016. In een tot de nok gevulde Schouwburg in Deventer sleepten totaal 169 bedrijven uit de regio een FD Gazelle in de wacht voor hun groeiprestaties. De drie snelste groeiers per categorie werden de eretribune opgehesen en gingen met een gouden, zilveren en bronzen Gazelle naar huis.

Websiteje maken
Met een omzetgroei van meer dan 500% was Just Carpets uit Kampen de snelste groeier van de avond. Zoals de naam al doet vermoeden, is het bedrijf actief in het tapijt. Niet voor in huis, maar voor in de auto. Het bedrijf fabriceert dagelijks zo’n 205 sets automatten, voor alle merken en modellen en verkoopt deze via zijn webshop.

Chris Simonse richtte Just Carpets in 2009 op met zijn compagnon Martin Boone. Boone had ervaring in de automatten, theoloog Simonse kon goed met websites overweg. ‘Wil je een websiteje maken’, blikte hij terug op het ontstaan van zijn onderneming. Inmiddels levert het duo aan klanten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland Spanje en Suriname.

Gebalanceerd team
Wie het de afgelopen jaren ook moest hebben van internationale expansie is het Barneveldse Lagerwey Group. De maker van middelgrote windturbines (tot 4 MW) is in steeds meer landen actief, waaronder Finland, India, Canada en Chili. Lagerwey moest in 1985 en in 2003 al eens faillissement aanvragen, maar heeft sindsdien de wind in de rug, vertelde financieel directeur Steven Le Poole. ‘We hebben het bedrijf nu écht structuur gegeven.’

Om die reden durfde Ponooc, het investeringsfonds van Pon Holding, afgelopen zomer een minderheidsbelang te nemen in de Nederlandse windturbinefabrikant. Volgens Le Poole komt dat niet alleen doordat zijn bedrijf een goed product maakt, maar ook een gebalanceerd team heeft. Zo trok het een oud-ceo van Nuon aan. Le Poole: ‘Dat straalt geloofwaardigheid uit naar buiten.’

Handelsoorlog
Net als vorig jaar trok ook groothandel Partners Network uit Nunspeet aan het laongste eind. De handelaar in groente, fruit, vlees, vis en gevogelte kijkt net als zijn collegawinnaars maar al te graag over de Nederlandse grenzen, het bedrijf is actief op vijf van de zes continenten. Ook in Rusland, waarmee de Europese Unie al enkele jaren een handelsoorlog voert. ‘Rusland staat bekend om de boycot’, vertelde importmanager Wilmer Jongetjes, ‘maar daar hebben we geen last van, want ons fruit komt uit Zuid-Amerika.’

De voedselhandelaar zag zijn omzet de afgelopen drie jaar meer dan verdrievoudigen tot ruim € 82 mln in 2015. ‘En volgend jaar staan we hier’, waarschuwde Jongetjes de concurrentie, ‘want dan zitten we op een omzet van € 150 mln.’

Hoe werkt het?
Alle ondernemingen die de afgelopen drie boekjaren ten minste 20% zijn gegroeid in omzet, ontvangen een FD Gazelle Award. In tegenstelling tot voorgaande edities reikt Het Financieele Dagblad dit jaar gouden, zilveren én bronzen Gazellen uit aan de drie snelst groeiende bedrijven per regio.

Er zijn vier regio’s: Oost (Utrecht, Gelderland en Overijssel), Noord (Groningen, Friesland en Drenthe), West (Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland) en Zuid (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland). Ook hebben we de categorieën aangepast: klein (€ 100.000 tot € 2 mln), middelgroot (€ 2 mln tot € 10 mln) en groot (meer dan € 10 mln).

Bron: FD Grazellen

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief