Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Kerk Mennorode genomineerd voor Houtarchitectuurprijs


5 november 2012

Metaglas plaatste in project Kerk Mennorode bijzonder grote volglazen puien. Door middel van glazen bouwkundige verstijvingen wordt de gevel zoveel mogelijk open gehouden.

De genomineerde projecten voor de Houtarchitectuurprijs 2012 zijn bekend. Kerk Mennorode werd samen met vijf andere projecten door de jury geselecteerd om kans te maken op de eindoverwinning op 28 november 2012. Metaglas plaatste in dit project bijzonder grote volglazen puien. Door middel van glazen bouwkundige verstijvingen wordt de gevel zoveel mogelijk open gehouden.

Kerk Mennorode werd met vijf andere projecten genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs 2012. De Houtarchitectuurprijs wordt eens in de twee jaar door Centrum Hout uitgeschreven met de bedoeling een platform te bieden voor nieuwe technieken, verantwoorde toepassingen en mogelijkheden van hout.

De architect kreeg het uitdrukkelijke verzoek het ontwerp zeer duurzaam te maken. Om de relatie met de omgeving sterker te maken, is ervoor gekozen de achtergevel zo veel mogelijk open te houden en daar de beglazing te concentreren. Daarmee profiteert het interieur in de herfst, winter en lente van passieve zonne-energie. Wat dan nog aan verwarming nodig is, komt van duurzame bronnen. Metaglas plaatste volglazen puien in de voor- en achtergevel van de kerk. De openheid en afmetingen van de gevel maakten extra bouwkundige verstijvingen in de vorm van verticale glazen lamellen noodzakelijk. Daarnaast zijn er Methermo deuren geplaatst. Deze deuren hebben een smal aluminium profiel, waardoor ze niet opvallen in de glazen gevel.

Doorslaggevende factoren om een inzending te belonen met een nominatie zijn de esthetische kwaliteiten van de ontwerpen, de bijdrage aan het imago van hout of vernieuwende aspecten in houtarchitectuur. Ook keek de jury nadrukkelijk naar de aandacht voor duurzaamheid in het ontwerp. De uitreiking van de Houtprijs vindt plaats tijdens de Nationale Houtdag op 28 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Stemmen kan via www.dehoutprijs.nl.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief