Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Kerk Mennorode genomineerd voor BNA Gebouw van het jaar


9 mei 2012

De kerk bij conferentiecentrum Mennorode in Elspeet is genomineerd voor de prijs BNA Gebouw van het jaar. Dit project, ontworpen door FARO Architecten, werd samen met twee andere projecten uit regio Oost Nederland door de jury genomineerd. Metaglas plaatste in dit project een bijzondere open glasgevel versterkt met volledig glazen lamellen.

De oude kerk van conferentiecentrum Mennorode had zijn functie als bezinningsruimte zo zoetjesaan verloren. Daarom werd er besloten dat er een nieuwe ruimte voor religieuze bijeenkomsten en overdenking moest komen. FARO architecten nam bij het ontwerp schuilkerken, kleine houten schuren van honderden jaren geleden, als uitgangspunt. De kerk werd in een modern jasje gestoken, de basis bleef intact. Metaglas creëerde een bijzondere voor- en achtergevel bestaande uit Total Glas puien en Methermo® deuren. De openheid van de gevel en grote glasoppervlakken maakte extra bouwkundige verstijvingen in de vorm van verticale lamellen noodzakelijk. Deze zijn ook geheel van glas gemaakt. Het kerkje richt zich nu als het ware naar het invallende licht. Het is smaller bij de entree aan de voorkant en wordt steeds opener en lichter naarmate je er doorheen loopt.

De prijs BNA Gebouw van het Jaar is een initiatief van BNA met als doel de culturele en maatschappelijke positie van architect en architectuur versterken. De prijs is bedoeld om potentiële opdrachtgevers, media en publiek een breed overzicht te bieden van de kwaliteit van de Nederlandse architectuur. Elk ingezonden project maakt kans op een van de vijf regionale onderscheidingen. In de voorrondes wordt in elke regio een aantal gebouwen genomineerd en een winnaar uitgeroepen. Alle nominaties uit de voorrondes dingen mee naar de Nationale hoofdprijs, die op 16 mei 2012 wordt uitgereikt.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief