Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Glazen paviljoen voor Musis Sacrum


3 november 2015

Het monumentale muziekgebouw Musis Sacrum in Arnhem ondergaat de komende jaren een ingrijpende verbouwing. Het monumentale deel van het gebouw wordt in oude luister hersteld, terwijl een latere aanbouw wordt vervangen door een nieuwe multifunctionele zaal in een volledig glazen paviljoen dat wordt gerealiseerd door Metaglas.

Het ontwerp van Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Patrick Koschuch voorziet in een van alle zijden transparant paviljoen dat naast Musis Sacrum zal verrijzen. Hierin komt de multifunctionele zaal waarin alle soorten muziekuitvoeringen kunnen plaatsvinden.

De gevel die Metaglas voor het paviljoen realiseert bestaat uit een volledig glazen schil rondom de zaal. Aan de zuidzijde van het gebouw, waar het podium zich bevindt, wordt deze gevel voorzien van twee schuifdeuren van elk acht meter breed, waardoor het podium kan worden geopend en openluchtconcerten mogelijk zijn. De gevel komt tegemoet aan de zeer hoge geluidseisen in het project en is ondertussen bijzonder transparant gedetailleerd. Ook in de rest van het project is voor transparantie en grote dimensies gekozen; de entreedeuren van het gebouw zijn 4,8 meter hoog en aan de oostzijde voorziet Metaglas het gebouw van een structurele gevel die oploopt naar negen meter.

Musis Sacrum dateert uit 1847. In de loop der jaren is veel van de oude grandeur verdwenen en in de jaren tachtig is een gedeelte aangebouwd, dat nu wordt gesloopt omdat het de uitstraling van Musis Sacrum niet ten goede komt. De vraag aan Van Dongen-Koschuch Architects was om een toegankelijk, uitnodigend en transparant gebouw te ontwerpen. Het Musis Sacrum moet vanaf 2017 het muziekcentrum van Oost-Nederland zijn. De realisatie van het glazen paviljoen door Metaglas staat midden 2016 gepland. 

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief