Loading...

Amsterdams

Avontuur


Interview: Julian Wolse en Bas Obdam - OTH Architecten

Achter de bescheiden gevel van een Amsterdams grachtenpand schuilt een prachtige nieuwe woning met een Japans geïnspireerde tuin als stralend middelpunt.

OTH Architecten uit Amsterdam tekende in samenwerking met Marijke van der Wijst (interieurarchitect) voor het avontuurlijke ontwerp van het huis, dat in het verleden dienst deed als werkplaats met bovenwoning, atelier en lang geleden als pakhuis voor bananen. Wat direct opvalt in de gevel is de grote glazen lichtstraat aan de linkerzijde van het huis. Met een volledig glazen dak en een hoogte en lengte van bijna 10 meter, loopt die diep door in het huis.

Hoogstandje

“De Steeg”, noemen architecten Julian Wolse en Bas Obdam dit hoogstandje. Wolse: “Voor ons was snel duidelijk: de hoofdstructuur komt langs de zijwanden van het huis, dat was dé manier om de volledige woningbreedte (6,5 meter) te benutten. Vervolgens hebben we die structuur helemaal van glas gemaakt zodat het als het ware los komt te staan van de rest van het huis.”

Ingenieus trappenplan

Obdam tekende een ingenieus trappenplan in de lichtstraat met drie trappen direct onder elkaar. “Het lijnenspel van de trappen creëert mooie, dramatische lichtvorming op de wanden”, zegt Obdam. Ook in de rest van de woning spelen licht(val) en transparantie een grote rol. Middelpunt van het huis is de tuin, een Japans georiënteerde patio. “Die tuin is ontzettend belangrijk voor de bewoners. Het is het hart van het huis; de woning is er als het ware omheen gebouwd”, zegt Wolse. Voor een optimale beleving van de binnentuin zijn zowel het slaapvertrek dat er aan grenst als de gang er naar toe maximaal transparant gemaakt.

“Dankzij drie grote glazen schuifpuien voegt de tuin zich in het interieur en loopt het interieur op haar beurt door in de tuin”, beschrijft de architect het ontwerp. “De volledig verzonken rails zorgen daarbij voor een perfect binnenbuiten-gevoel”.

Open gevel

Grote glas- en raampartijen komen we ook tegen op de eerste en tweede verdieping. “De twee horizontale schuifpuien op de eerste verdieping geven zo zicht op een tuin over twee lagen. Dat zorgt voor weer een heel andere beleving”, stelt Wolse. Op de bovenste etage hebben de bewoners gekozen voor twee verticale schuiframen. Daarmee kan een open gevel gecreëerd worden door het middelste raam te laten zakken. 

Wolse: “Oorspronkelijk was ook op deze verdieping een verticale gevelindeling getekend, gelijk aan de eerste etage, met een frans balkon. Maar de bewoners wilden heel graag horizontale schuiframen. Dat is natuurlijk ook goed, het is hun huis. En het heeft goed uitgepakt; de schuiframen zorgen voor een mooi rustig en evenwichtig gevelbeeld.”

Projectinformatie

Architecten bureau
OTH Architecten i.s.m. Marijke van der Wijst interieurarchitecten
Ontwerp
Julian Wolse en Bas Obdam
Bouwbedrijf
Boers Bouw Amsterdam
Fotografie
Studio CDB
Deel dit project