Loading...

Moderne villa

met grote glaspartijen


Interview: Robert Flier - sec.architecten

Deze fraaie villa in Veessen biedt het beste van twee werelden: beslotenheid aan de straatkant en openheid aan de tuinzijde. Daarbij spelen de ramen van Metaglas een cruciale rol.

Beslotenheid en openheid verenigd in Veessense villa

Aan de rand van het dorpje Veessen, aan de IJssel gelegen tussen Deventer en Zwolle, staat een moderne vrijstaande villa met ruime schuur. Het exterieur van de woning kenmerkt zich door een witte gevel, grote glaspartijen en een rieten kap. Architect Robert Flier van sec.architecten creëerde in de kap grote glazen openingen die zorgen voor optimale daglichttoetreding en ruimtelijkheid. Aan de voorzijde ontwierp hij twee verdiepingshoge dakkapellen, waarbij de hoge plint met bovenlicht tegelijk voldoende privacy waarborgt. Twee ruime lichtstraten aan de achterzijde lopen vanaf de eerste verdieping door naar de begane grond.

Optimaal zicht op tuin en landschap

De plattegrond van de woning is door Flier van binnenuit ontworpen. Uitgangspunt was een optimale beleving van zon- en daglicht, ruimtelijkheid en zichtlijnen van en naar de tuin en het omringende landschap. Centraal in de woning bevindt zich een functioneel blok met trap, garderobe, toilet en kastenwanden. Dit blok vormt een scheiding tussen de entreehal, woonkamer en –keuken die eromheen zijn gepositioneerd. Tussen de blokken en langs de achtergevel zijn grote vides waardoor overal in de woning de ruimtelijkheid en het landschap ervaren wordt. Dankzij de glazen pui met dubbele openslaande deuren vormt woonkeuken een leefgebied met de achtertuin en zwembad.

Profielen accentueren glaspartijen

Vrijwel alle ramen en deuren zijn op maat geproduceerd en geleverd door Metaglas. In de gevel zijn Methermo®XL ramen en deuren geplaatst. 

Robert Flier: “De aluminium profielen zijn slank en accentueren de glaspartijen mooi. Zo vonden we een alternatief voor de oorspronkelijke stalen profilering. Omdat de mogelijkheden van de detaillering met staal beperkt zijn en staal relatief duur is, hebben we gekozen voor aluminium.” In samenspraak met de opdrachtgever viel de keuze op Metaglas. “Ze hebben veel gevoel voor stijlvolle detaillering en tonen durf. Ik had soms mijn twijfels, bijvoorbeeld over de waterdichtheid, maar die hebben ze keer op keer weggenomen. Zowel functioneel als esthetisch heeft Metaglas de details naar wens uitgevoerd.”

Metaglas tekende ook voor een aantal glazen ramen, deuren, wanden en vloeren in de woning. Onder andere de ramen van de badkamer en de vloer en balustrade van de centrale loopbrug zijn uitgevoerd met Total Glas glasconstructies.

Projectinformatie

Locatie
Veessen
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
sec.architecten
Ontwerp
Robert Flier
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf van Pijkeren B.V.
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Wouter van der Sar
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!