Loading...

Villa Schoorl

Ode aan de natuur


Interview: Jeroen Spee - Studio Prototype

Zandkleurig beton, licht esdoornhout in het interieur en glazen partijen die in de hele woning uitzicht bieden op het schitterende landschap van Schoorl. De duinvilla die Studio PROTOTYPE ontwierp is in veel opzichten een ode aan de natuur.

Combinaties

De duinen van Schoorl behoren tot de mooiste van ons land. Breed golvend van het achterland naar zee, vormen ze een kleurpalet van oker en aubergine, en van verschillende tinten groen en bruin. Midden in dit landschap staat een eigentijdse vertaling van een authentieke boerenschuur.

Studio PROTOTYPE ontwierp de villa voor de van oorsprong Amsterdamse bewoners. Zij hadden volgens architect Jeroen Spee een ‘uitgesproken idee’ over hoe ze wilden leven. ‘Ze zochten de combinatie wonen, werken en leven. Belangrijk is de fraaie afwisseling en natuurlijke verbinding tussen de verschillende ruimtes, die zowel royaal als compact zijn, en open en gesloten. Tussen deze volumes is een open ruimte gecreëerd, die van binnen naar buiten doorloopt en aansluit op een grote veranda.’

Contact met de natuur

Daar vervult de veranda een tweede, wezenlijke wens van de bewoners: contact maken met de natuur. Spee: ‘Dat gebeurt door het vele glas en de ruime opzet op meerdere plekken in het huis, maar nergens zo sterk als bij de veranda. Dat heeft veel te maken met de grote glazen schuifpui en de slanke profielen. Die zorgen voor een naadloze verbinding van binnen en buiten.’ De profielen matchen bovendien perfect met het geanodiseerde aluminium van de gevel.

Het aluminium is slechts één van de aparte materialen die de architect voor het huis gebruikte, naast licht esdoornhout voor het interieur en fijn belijnd, antraciet metaal voor het dak. Maar de kopgevel, bekleed met een massief stalen huid, is pas echt uniek. ‘Dit materiaal, walstaal, gebruiken we wel eens voor een interieur, maar nog niet eerder voor een exterieur. Daarvoor hebben we een speciale coating laten ontwikkelen die het staal beschermt. Het materiaal heeft van nature een bijzondere tekening, van een soort vlam. Voor mij een knipoog naar de natuur.’

Projectinformatie

Locatie
Schoorl
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Studio Prototype
Ontwerp
Jeroen Spee
Bouwbedrijf
W.J. Bink Bouw B.V.
Jaar van realisatie
2015
Fotografie
Jeroen Musch en Robertino Nikolic
Deel dit project