Loading...

Moderne klassieker

door strakke belijning


Interview: Johan Poort - PBV Architecten

Architect en projectontwikkelaar Johan Poort tekende zelf mee aan het design van zijn droomhuis in Wassenaar. Dat resulteerde in een moderne klassieker door de strakke belijning en een zee aan licht.

De villa in Wassenaar bestaat uit meerdere gebouwen, waarbij het massieve, witte huis de grote blikvanger is. Het stenen hoofdgebouw excelleert in rechtlijnigheid. Maar dat doen ook de bijgebouwen die zijn opgetrokken uit hout en glas, met een zinken dak met geïntegreerde zonnepanelen. Gevraagd naar het idee achter zijn ontwerp antwoordt de tekenaar met de opgeruimdheid van zijn schetsen. “Veel symmetrie, veel zichtlijnen en veel licht.”

Open plattegrond

Poort vertelt dat er drie assen door de gehele woning lopen, die voor zorgen een open plattegrond. Via hoge taatsdeuren kunnen de ruimtes worden afgescheiden. “Eigenlijk is het een heel klassiek huis qua opzet: een centrale hal waar je binnenkomt waaraan alle ruimtes liggen. Oude huizen van pakweg honderd jaar geleden werden ook zo gebouwd. Alleen dit keer dus in een modern jasje.”

Licht en zicht is het devies

De moderniteit is terug te vinden in het comfort van de woning en eigentijdse ruimtes als een bioscoop, zwembad, wellness en spa, maar vooral in het ruimhartige gebruik van glas. 

Van de manshoge dakkapellen in de kruin tot de openslaande deuren op de begane grond en de grote vouwdeuren bij het zwembad: licht en zicht is het devies. De glazen deuren aan de tuinzijde werden bijvoorbeeld met opzet twee keer zo breed gemaakt. “Dit zorgt voor veel licht in de kamers en een fraai uitzicht op de tuin.” Alle ramen, taatsdeuren, stolpdeuren en vouwdeuren zijn op maat gemaakt door Metaglas. Poort viel daarbij vooral voor de slanke profilering van het product. “Dat maakt dat het geheel er heel strak uitziet. Het benadrukt het contrast tussen modern en klassiek, en juist dat contrast zorgt ervoor dat alles bij elkaar past.”

Projectinformatie

Locatie
Zuid-Holland
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
PBV Architecten
Ontwerp
PBV Architecten
Bouwbedrijf
Bouwmaatschappij TIZO B.V.
Jaar van realisatie
2015
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!