fotografie: Grassodenridder_architecten
Fotografie: Grassodenridder_architecten
Fotografie: Grassodenridder_architecten
Fotografie: Grassodenridder_architecten
Fotografie: Grassodenridder_architecten
Projectfoto's

Eigentijds ‘Langhuis’ in Zeeuwse polder

Intervieuw: Ferry den Ridder - Grassodenridder_architecten

De eigenaren van deze woning in het buitengebied van Goes werden in eerste instantie verliefd op de ruimte, niet op de woning die er toen nog stond. Het kavel ligt midden in het Zeeuwse polderlandschap, meet zo’n 6.000 vierkante meter en het groenblauwe water van de Oosterschelde stroomt op slechts een steenworp afstand.

Toch was het vooral de beslotenheid van het perceel, waar de bewoners naar uitkeken. Het wordt vrijwel volledig omzoomd door volwassen bomen, vertelt architect Ferry den Ridder. Hij ontwierp samen met zijn compagnon Stefan Grasso een nieuw, eigentijds Zeeuws ‘langhuis’ op de aangekochte grond. ‘Deze mensen hebben jaren in het centrum van de stad gewoond en zochten nu meer ruimte en groen. Daarom hebben we een fantastisch transparante woning ontworpen die toch veel privacy biedt en een sterke relatie heeft met de groene omgeving.’

Openen voor de natuur
De woning is dwars op het langwerpige kavel gesitueerd, evenwijdig aan de straat. Den Ridder: ‘Hierdoor wordt het kavel op een heldere wijze, zonder hekwerk of haag, van de openbare weg gescheiden en ontstaat er privacy aan de achterzijde Eigentijds ‘Langhuis’ in Zeeuwse polder van de woning.’ De voorzijde heeft vanwege de situering een redelijk gesloten karakter. De achterzijde van het huis is echter een zee van licht en transparantie. Hier opent de woning zich volledig voor de natuur dankzij de verdiepingshoge, meterslange glazen pui. ‘Zodra die wordt opengezet wordt de tuin echt onderdeel van de woonkamer, maar ook van de keuken en het eetgedeelte. Al deze ruimten hebben een directe relatie met elkaar en liggen pal aan de tuin.’

Naadloos in het maatpak
De glazen pui beslaat 16 meter, daarna gaat hij nog eens 4 meter rechts de hoek om; in totaal is 50 m2 drievoudig glas gebruikt. De profilering volgt het hoogteverschil tussen de woonkamer en keuken en is volledig weggewerkt in de vloer en in het plafond. Zo past de glaspui naadloos in het maatpak dat het huis is, stelt Den Ridder. ‘De toetreding van daglicht en het uitzicht is overal maximaal. Dat is echt een bijzondere kwaliteit van dit huis.’ Dat vinden de bewoners inmiddels ook, volgens Den Ridder. ‘Toegegeven, het was wel even wennen voor ze; een huis dat afgelegen ligt en zoveel glas heeft. Maar inmiddels voelen ze zich er zo op hun gemak dat er zelfs geen
gordijnen hangen.’

Nieuwbouw villa, omgeving Goes

Locatie Omgeving Goes
Ontwerp Grassodenridder_architecten
Opdrachtgever Particulier
Bouwbedrijf Van de Linde
Jaar van realisatie 2014
Metaglas producten Methermo®XL schuifpuien

Fotografie: Grassodenridder_architecten


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Nieuw: Methermo® schuifpuien met volledig open hoek De serie Methermo® schuifpuien is uitgebreid met een hoekopstelling waarbij...
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest