Loading...

Villa in Park Brederode

Vorm geven aan intuïtie


Interview: Michiel Hofman - Architectenbureau Hofman Dujardin Architecten

De ontwerpen van Hofman Dujardin Architecten kenmerken zich door een eigen, intuïtieve stijl waarin transparantie en verbinding van ruimtes vaste waarden zijn. Deze elementen zien we terug in de Bloemendaalse villa die senior architect Michiel Hofman ontwierp.

De villa op Park Brederode staat midden in het bos. Zo’n natuurlijke omgeving biedt alle ruimte om binnen- en buitenruimtes naadloos met elkaar te verbinden. Maar ook om in te spelen op de intuïtie van bewoners en bezoekers. Dat is precies wat Hofman gedaan heeft. Neem de krommingen in de pui van het huis. Hofman: ‘De ronde pui aan de straatzijde van het huis neemt je als het ware mee naar de entree. Aan de andere kant van de villa leidt het gebogen glas je op een natuurlijke manier de tuin in.’

Zwevend plafond

Om een zo innige mogelijke verbinding tussen interieur en exterieur te realiseren, bestaat de begane grond aan de tuinzijde bijna volledig uit glas. Voor het schuifbare deel van de pui en de gefixeerde glazen ronding koos Hofman Dujardin voor de ultraslanke profilering van Metaglas. Die biedt de transparantie die de bewoners zo verlangden. Maar met de tuinzijde is nog iets bijzonders aan de hand. De haakse hoek heeft geen enkel dragend element. Deze speciale constructie laat het plafond zweven, waardoor binnen en buiten echt één ruimte worden. De binnenruimtes van de villa zijn compact en geven een gevoel van geborgenheid. Indachtig de filosofie van de architect zijn ze op een vloeiende manier met elkaar verbonden, waarbij de keuken het hart vormt. Die keuken wordt in de namiddag uitgelicht door de warme gloed van de zon. Het huis is namelijk zo ingedeeld dat het woonprogramma de baan van de zon volgt. Die schijnt ‘s ochtends in de woonkamer, einde middag in de keuken en ’s avonds op het dakterras dat bovenop het kantoor ligt. Heel intuïtief, als je er goed over nadenkt.

Projectinformatie

Locatie
Bloemendaal
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Hofman Dujardin Architecten
Ontwerp
Michiel Hofman
Bouwbedrijf
Kon BV
Jaar van realisatie
2015
Fotografie
Matthijs van Roon
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!