Loading...

Eigentijdse dijkvilla

combineert licht, zicht en ruimte


Interview: Maarten Terberg - EVA architecten

Aan een bocht in de Hollandsche IJssel ligt een unieke dijkvilla. Buiten overheersen de warme kleuren van het koperen dak en de bakstenen muur. Binnen baden de leefruimtes in licht.

Villa IJsselzig in IJsselstein is een eigentijdse interpretatie van een dijkwoning, gekenmerkt door een strakke detaillering en de keuze voor materialen met warme tinten. De kleuren van het koperen dak en de bruinrode muren lopen vloeiend in elkaar over. ‘Door de kleurstelling is het een ingetogen huis dat past in de landelijke omgeving’, aldus architect Maarten Terberg.

Contrast tussen dicht en open

De voorkant van het pand ligt aan een dijkweg. Om de privacy te waarborgen, heeft de gevel hier een besloten karakter. Een lange dakkapel functioneert als ‘lichthapper’, zonder inkijk vanaf de dijk. Voor de leefruimtes die grenzen aan de rivier, heeft de architect juist gekozen voor maximale openheid. De slaapkamers op de eerste verdieping hebben grote dakkapellen en het glasoppervlak op de begane grond is zo groot mogelijk gemaakt. 

‘Dat zorgt voor optimaal licht in het interieur en een zeer breed blikveld over de weilanden, het bos en de rivier’, vertelt Terberg. Uit esthetische overwegingen koos hij voor Methermo®XL met een smal raamprofiel van 42 millimeter. ‘Hiermee creëerden we een vrijwel ononderbroken glazen pui in de achterzijde en een deel van de zijmuur. 

Binnen en buiten loopt daardoor vloeiend in elkaar over. In de vide ervaar je het totale spel van licht en vormen: de contouren van de kap, het strijklicht uit de lichthapper en het volle licht van de achterkant.’

Houten kern

Opvallend in het ontwerp is de houten kern in de open ruimte. Terberg: ‘We wilden zo min mogelijk deuren op de begane grond, maar toch een scheiding creëren tussen de verschillende ruimtes. Daarom hebben we in samenwerking met architectenbureau NEST een houten kern ontworpen, waarin naast een open haard alle ondersteunende functies zijn weggewerkt – onder meer de toiletten, badkamers en de toegang tot de kelder.’

Projectinformatie

Locatie
IJsstelstein
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
EVA architecten
Ontwerp
Maarten Terberg
Bouwbedrijf
Bejaco
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Sebastian van Damme
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!