Loading...

Gelderopse villa

verankerd in omringende natuur


Interview InZicht: Michiel Hofman - Hofman Dujardin Architecten

In het vrije veld even buiten Geldrop staat deze villa. Op het oog niet zo heel groot, maar schijn bedriegt: bijna de helft van het huis ligt onder het maaiveld. Donker? Allesbehalve. Het souterrain krijgt veel daglicht dankzij een langgerekte hellingbaan. Glas doet de rest en biedt bovendien prachtig uitzicht op de omringende natuur.

‘Op het maaiveld was niet meer dan 650 kubieke meter bebouwing toegestaan’, vertelt projectarchitect Michiel Hofman. ‘Op zich geeft dat voldoende mogelijkheden voor een aardig volume, maar de opdrachtgever wilde graag meer. Vandaar dat we al in een vroeg stadium uitkwamen op een souterrain met daarin alle slaapkamers, badkamer en bergruimte. De hellingbaan met de verdiepte patio is de crux in het geheel: die zorgt voor daglicht over de noord-zuidas van de woning. Daarvan profiteren alle ruimtes onder het huis.’

Erkers

De woonvertrekken – eetkamer, keuken, speelruimte, studeerruimte – zijn gesitueerd op de begane grond en de eerste verdieping. ‘We hebben in overleg met de opdrachtgever gekozen voor oriëntatie op de vrije natuur’, aldus Hofman. ‘De zuidgevel bestaat dan ook vrijwel helemaal uit glas, vrijwel zonder onderbrekingen. De gevel aan de kant van de doorgaande weg – die trouwens op voldoende afstand ligt – is wat meer gesloten, ook uit het oogpunt van privacy.’ De begane grond en de eerste verdieping staan via vides in open verbinding met elkaar. Hofman: ‘Dat benadrukt de ruimtelijkheid die ontstaat dankzij de open indeling. Op de eerste verdieping hebben we erkers geplaatst die reiken tot de dakrand. Zo ontstaan volwaardige ruimtes met een prachtig uitzicht.’

Verbinding met omgeving

Tot slot benadrukt Michiel Hofman het belang dat zijn bureau hecht aan de verbinding tussen binnen en buiten. Bij deze villa speelt de hellingbaan daarin een sleutelrol: die ‘verankert’ de woning in het landschap. ‘De helling ziet er nu nog architectonisch uit. Straks, als hij begroeid is, vouwt het landschap zich als het ware naar beneden. Elke kamer komt dan direct uit op de tuin en staat rechtstreeks in verbinding met de natuur. Je ziet de omgeving dus niet alleen goed, je kunt er ook meteen naartoe.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Hofman Dujardin Architecten
Locatie
Geldrop
Ontwerp
Hofman Dujardin Architecten
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
KSB Snoeijen Bouw
Jaar van realisatie
2011
Fotografie
Matthijs van Roon