Loading...

Modern Uitzicht

op Nederlandse geschiedenis


Interview: Raymond de Lange - Architectenbureau Caetshage

Steeds vaker verliezen boerderijen hun oorspronkelijke functie. Door de regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) mogen deze boerderijen een andere bestemming krijgen zoals zorg, kantoor of wonen.

In Culemborg, achter de dijk die de Goilberdingerwaard scheidt van het achterland, ligt de nieuwe woonboerderij van Janet en Joris. De VAB-regeling stond hen toe de oude opstallen te slopen en hun droomhuis te realiseren. Met een paar restricties. De inhoud van de nieuwbouw mocht niet groter zijn dan 600 kubieke meter en door de ruime afstand tot de dijk moest de woning de uitstraling van een boerenschuur krijgen.

 

Historisch uitzicht

Achter de voorgevel met verticale rabatdelen en grote middendeur tekende architectenbureau Caetshage een prachtige hofstee die naar de achterzijde toe steeds opener wordt. De volledig glazen achtergevel biedt uitzicht op hetbeschermde nationale landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een stuk Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

Het schuurconcept vertaalt zich binnen door op poeren geplaatste, grote, eikenhouten spanten. Deze zijn in het zicht gelaten net als de overige houten draagconstructie. Deze traditionele elementen contrasteren mooi met de transparante achterzijde. De architect kon de vastgelegde inhoud van de nieuwbouw door de mogelijkheden voor vergunningsvrij bouwen en aanbouwen volledig te benutten, bijna verdubbelen. De zestien meter lange glazen achtergevel verbindt het hoofdmet het bijgebouw. Door een aantal dwars op deze gevel geplaatste glazen tussenwanden valt er veel licht de woning binnen en ontstaan lange zichtlijnen.

 

Optimale buitenbeleving

Door goed te luisteren kon architect Raymond de Lange van Caetshage de bewonerswensen omzetten in een leefbaar geheel. ‘Omdat we het
prachtige vergezicht aan de achterzijde naar binnen wilde halen, hebben we Methermo®XL schuifpuien ingezet. Door de minimale omlijsting wordt maximaal contact verkregen tussen binnen en buiten. Zeker in de keuken, waar de vloer doorloopt in het terras, komt dit systeem mooi tot zijn recht.’

Projectinformatie

Locatie
Culemborg
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Architectenbureau Caetshage
Ontwerp
Raymond de Lange
Bouwbedrijf
Gebr. Van der Netten van Stigt
Jaar van realisatie
2015
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!