Loading...

Inspiratieproject

Het gaat om de details


Interview met Lenny van de Sande van LEN architectuur

Grote glazen puien aan weerszijde van het huis en een façade die loopt tot aan de nok. In het ontwerp van Lenny van de Sande spelen glas en licht een hoofdrol, maar uiteindelijk draait het om de details, zegt de architect.

Op het eerste aanzicht lijkt de moderne gezinswoning voor wel bijna de helft uit glas te bestaan. De huiseigenaren en hun vier kinderen kunnen als het ware baden in licht. Dat was ook hun wens, vertelt architect Lenny van de Sande. ‘Een moderne uitstraling, een rieten kap en veel licht en ruimte waren de belangrijkste eisen van de opdrachtgevers.’

Locatie leidend

In het creëren van de strakke lijnen en vormen had Van de Sande volledig de vrije hand, maar in het totale ontwerp en de ligging van de woning was de locatie leidend, vertelt ze. ‘Het huis hoort bij het tuindersbedrijf dat vlak achter de woning ligt. Het bedrijfspand sluit de woning aan die kant af. De voorzijde van het huis biedt vrij uitzicht, maar ligt aan een vrij drukke weg. De tuin is daarom gelegen aan weerszijden van het huis, waarop we besloten om de zijgevels zo open mogelijk te maken.’

Primeur

Aan de oostzijde beslaat een grote schuifpui het huis en aan beide kanten loopt de glazen gevel tot diep in de schuin aflopende nok. Een gedurfd ontwerp en primeur voor Van de Sande.

‘Wanneer je een gevel helemaal van glas maakt, dan draait het uiteindelijk om de afwerking en details. Dus om de verbindingen tussen de twee verdiepingen, om de aansluitingen op de gevel, om de extra verstevigingen in de profielen en om de afwerkingen in de schuine hoeken van de top. Al die detailleringen moeten perfect ge-engineerd zijn, anders ziet het geheel er al snel rommelig uit. Gelukkig hebben we in de ontwerp- en bouwfase veel hulp van Metaglas gehad. Wat ik bedacht heb, hebben zij met bereidwilligheid en expertise ontworpen.’

Projectinformatie

Locatie
Breda
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
LEN architectuur
Ontwerp
Lenny van de Sande
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf Gelens
Jaar van realisatie
2019
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project