Loading...

Vederlichte Villa

in Bilthoven


Interview: Mark Hekkert - INARCHITECTS

Toen in Bilthoven een fraaie jarendertig villa vrijkwam in een lommerrijke omgeving, aarzelden de eigenaren niet. Dit was hun huis, in hun omgeving. Er was slechts één maar: het historische huis moest worden getransformeerd naar een moderne woonomgeving. Inarchitects koos voor licht, transparantie en strakke lijnen.

Het is altijd gevaarlijk om de stijl van een architect te typeren aan de hand van één of een paar projecten, maar vooruit, we durven een poging te doen. Want wie de ontwerpen van INARCHITECTS uit Amsterdam bekijkt, ontdekt wel een duidelijke handtekening. Die ziet een signatuur gesmeed van modernismen, strakke lijnen en een zekere mate van minimalisme. ‘We zoeken altijd de essentie van een bestaand huis of pand op. Vervolgens gaan we vanuit die kern ontwerpen. Op die manier proberen we zoveel mogelijk recht te doen aan een gebouw’, verklaart architect Mark Hekkert.

Woonkeuken het hart van het huis

Voor de transformatie van de villa in Bilthoven kreeg de architect een specifieke opdracht. Betrek de tuin, die op het noorden is gelegen, zoveel mogelijk bij het huis en creëer een woonkeuken  dat het hart van het huis kan worden. Die tweeledige wens bracht Hekkert op het idee van een glazen gevel die de achterzijde van het huis volledig omarmd. “De strakke, glazen pui doet recht aan de statigheid van het huis. Het ontwerp is subtiel, op het minimalistische af, maar voegt duidelijk wel karakter toe aan de villa”, motiveert Hekkert. Toch is de constructie vooral functioneel. De serre realiseert een natuurlijke en naadloze verbinding tussen huis en tuin en creëert tegelijkertijd een riante woonkeuken. 

Die past perfect bij de hedendaagse manier van leven, zegt Hekkert. “Mensen brengen steeds minder tijd door in hun huiskamer. De woonkeuken is dé plek waar men tegenwoordig lang borrelt, eet en verblijft.” De glazen uitbouw zorgt voor ruim 30 vierkante meter extra woonplezier. De hele constructie oogt dankzij de slanke stalen kolommen en profilering vederlicht, maar heeft juist ook iets “stoers”, vindt Hekkert. “Dat zit in de vormgeving van de profielen en de grepen, én in de nieuwe dak- beëindiging. Die is samen met het overstek een voortzetting van de karakteristieke dak-beëindiging van de bestaande villa. Het glas lijkt daardoor wat dieper te liggen, waarmee een fraaie schaduwrand ontstaat.”

Projectinformatie

Architecten bureau
INARCHITECTS
Locatie
Bilthoven
Ontwerp
Mark Hekkert
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
Ecbouw BV
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Michael van Oosten