Loading...

Uitbreiding Villa

Grens tussen binnen en buiten vervaagt bij uitbreiding villa


Interview: Roelof Heida - Roelof Heide Architecten

Deze villa, gebouwd in 2006, is onlangs uitgebreid. Op de begane grond zijn een werkkamer, tuinkamer, garage en entree toegevoegd, erboven een slaapkamer en een gym met sauna. Het grootste deel is gerealiseerd in een kunstmatige heuvel, maar dat gaat niet ten koste van de relatie met de buitenruimte.

Glazen gevels

‘De woning is ontworpen met één basisgedachte: de vervaging van de grens tussen binnen en buiten’, aldus architect Roelof Heida. Alle nieuwe vertrekken op de verdieping grenzen met een volledig glazen gevel aan een patio. De vloer van de werkkamer ligt verdiept ten opzichte van de woonkamer en loopt door in een terras. ‘Doordat de hoge schuifpuien helemaal van glas zijn gemaakt, krijg je binnen het gevoel dat je buiten bent. Tegelijk zorgen ze voor nog meer daglicht; dat vind ik van groot belang. Voor de tuinkamer geldt hetzelfde’, vervolgt Heida. Aan de straatzijde is de hoeveelheid glas uit privacyoogpunt juist beperkt.

Lef en durf

De schuifpuien zijn tot wel 3,60 meter hoog. Heida: ‘We hebben ons vooraf afgevraagd of deze uitzonderlijke hoogte verstandig was. Het was een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever; Metaglas ging met succes de uitdaging aan. Ook de gevel aan de kant van de gym is, mede op voorspraak van Metaglas, volledig van glas.’ Als onderdeel van een totaaloplossing droeg Metaglas ook zorg voor een beloopbaar matglazen daklicht in de vloer van de patio boven de werkkamer. Heida: ‘Dat vind ik het mooie aan het bedrijf: dat het lef en durf toont en daadwerkelijk meedenkt in oplossingen.’

Projectinformatie

Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
Roelof Heida Architecten
Ontwerp
Roelof Heida
Bouwbedrijf
Eekhout Bouw
Jaar van realisatie
2013
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project