Loading...

Inspiratieproject

Lee Towers: maatwerk voor een Rotterdams icoon


Interview met Bram van Ekeren van Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw

De drie Europoint-gebouwen in Rotterdam, ook wel Marconitorens genoemd, zijn al decennialang een architectonisch icoon van de stad. En ondanks een ingrijpende transformatie blijft dat zo.

De bijna honderd meter hoge torens werden begin jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). Met hun gevels van lichtgekleurd natuursteen (travertin) en bronskleurige kozijnen met donker reflecterend glas zijn het al decennialang de poortwachters van Rotterdam-West. Tot 2015 waren twee van de drie kolossen het onderkomen van de gemeente Rotterdam. Maar na de verhuizing van de ambtenaren naar De Rotterdam kwamen Europoint-torens II en III in handen van projectontwikkelaars. Zij transformeerden de iconen tot 840 huurappartementen en gaven ze een illustere naam mee: Lee Towers.

Ongewijzigd gevelbeeld

Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw is verantwoordelijk geweest voor het transformatieproject. Voor het bureau stond daarbij één ding vanaf het eerste moment vast: “De uitstraling van het Europoint-complex mocht niet worden aangetast”, stelt architect Bram van Ekeren. “De torens worden gezien als monumenten van de stad die behouden moeten worden.” Belangrijk was dus dat het gevelbeeld zo veel mogelijk ongewijzigd bleef. Maar om de appartementen toch een buitenruimte te kunnen geven werd gekozen voor royale MethermoXL verticale schuiframen. Hiermee kunnen de woonkamers worden omgetoverd tot een sfeervol, inpandig ‘balkon’.

Uitdaging

Hiervoor zijn de vaste ramen vervangen voor de op maat gemaakte MethermoXL verticale schuiframen van Metaglas. Dat bleek echter een behoorlijke uitdaging. “Het was technisch vrij complex om in de bestaande gevel een raam te creëren met vlakke detaillering”, vertelt Van Ekeren. De oude ramen waren namelijk geplaatst achter een gevelbekleding van natuursteen (travertin). En die slopen en vervangen voor een compleet nieuw systeem was geen optie. Te kostbaar en te arbeidsintensief. “Daarom hebben we het bestaande kozijn laten zitten en gebruikt als stelkozijn en heeft Metaglas zijn aluminium profielen hierop aangepast”, licht van Ekeren toe. Deze oplossing werd gevonden na uitvoerig onderzoek van de gevel door het bouwteam, met daarin de aannemer, opdrachtgever, architect en Metaglas. Van Ekeren: “Wij hebben zelf een vrij grote ingenieursafdeling en Metaglas heeft die eigenlijk voortdurend kunnen voeden, waardoor uiteindelijk zo’n idee ontstaat.”

Plan van aanpak

Voor plaatsing van de verticale schuiframen heeft Metaglas een gedegen plan van aanpak gemaakt, vertelt Van Ekeren. “Het oude raam gaat eruit, indien nodig worden beschadigde kozijnen gerepareerd en wordt de waterdichting hersteld en dan gaan er aluminium strips over de bestaande kozijnen heen. De montage is geen sinecure. “De waterdichting luistert op zo’n hoogte, met een grote winddruk, zeer nauw.”

Kleurstelling kozijnen en glas

Ook over de kleurstelling van het kozijn en glas is goed nagedacht. De oorspronkelijke kozijnen hadden destijds een “unieke, koperachtige kleur”, vertelt Van Ekeren, “maar door de tijd zijn die zo verweerd geraakt dat die huidige kleur meer op donkerbrons leek. Daarom hebben we de nieuwe kozijnen die kleur gegeven. Je ziet nauwelijks verschil.” Ook de toon van het donkergekleurde glas was niet zomaar gevonden. “Daar hebben we best lang naar gezocht, maar uiteindelijk kwamen we uit bij het originele glas. Dus is er nu glas in exact dezelfde samenstelling geplaats als in de jaren zeventig. Soms ligt de oplossing ook gewoon heel dicht bij huis”, lacht Van Ekeren. De Lee Towers werden eind 2018 opgeleverd

en zijn met een bezetting van ruim 75 procent een groot succes. Van Ekeren zegt in het ontwerpproces en de uitvoering veel aan Metaglas te hebben gehad. “Op twee manieren eigenlijk: voor de geveloplossing zat hun meerwaarde vooral in het meedenken over (en engineren van) de technische details. Daarnaast hebben ze ook ons idee voor de gemeenschappelijke lobby van het complex verder gebracht door mee te denken. Een luifel met daaronder twee glazen wanden verbindt de torens met elkaar. Wij bedachten om de kozijnen in de stalen kolomstructuur te integreren, Metaglas kwam met ideeën voor de weggedetailleerde vliesgevel die wij wilde maken. Alles oogt nu naadloos verbonden.”

Projectinformatie

Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
City Pads (onderdeel Foolen & Reijs vastgoed) en Bakkers
Architecten bureau
Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw
Ontwerp
Bram van Ekeren
Bouwbedrijf
Kondor Wessels en TB3
Jaar van realisatie
2018 - 2019
Fotografie
Ossip van Duivenbode
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!