Loading...

Slim stapelen

in de buitenruimte


Interview met architect Edward Schuurmans van KCAP

In Amsterdam-Noord wordt het Overhoeks gebied aan het IJ herontwikkeld tot hoogwaardig woon- en werkgebied. The Grid is één van de eerste luxe wooncomplexen die hier begin 2021 wordt opgeleverd. Architect Edward Schuurmans legt uit hoe cruciaal het gestapelde ontwerp is voor de ruimtelijke beleving van het gebouw. Binnen én buiten.

“Overhoeks is bedacht als tegenhanger van Amsterdam-Zuid”, vertelt Schuurmans.” Het wordt een compleet nieuwe wijk voor wonen en werken, en met alle culturele en horecavoorzieningen die je in het centrum van een grote stad mag verwachten. The Grid is dan ook ontworpen voor stedelijke bewoners die middenin het leven staan.”

 

Negentiende-eeuws woonhotel

De architect liet zich inspireren door de luxe woonhotels uit de negentiende eeuw. “Dat waren royale en deftige appartementengebouwen met eigen voorzieningen, een centrale ruimte en een gemeenschappelijke tuin. Diezelfde beleving wilden we ook hier creëren. Zo is er een grote lobby die het hart vormt van het complex en een doorkijk biedt van de straat naar de gezamenlijke groene binnentuin. In deze ruimte kunnen bewoners elkaar ontmoeten, een borrel organiseren, een boek lezen of werken achter hun laptop.”

Buiten het kader

Het complex telt 68 luxe koopappartementen die elk een weldaad aan licht en ruimte bieden, zowel binnen als buiten. Tegelijk geven de buitenruimtes voldoende gevoel van privacy. Schuurmans: “Om dit effect te bereiken hebben we de woningen op een slimme, systematische manier gestapeld: trapsgewijs per twee verdiepingen, waarbij de erker van de ene woonlaag het terras vormt van de woonlaag erboven. Daarnaast is elk woondeel letterlijk afgebakend door dikke en diepe natuurstenen kaders. Deze hebben we zo transparant mogelijk gemaakt door ze maximaal in te vullen met glas. Dus verdiepingshoge en kamerbrede ramen met slanke aluminium kozijnen die ook nog eens wat dieper in de gevel liggen, zodat de grens tussen binnen en buiten een beetje vervaagt. Ook dit draagt bij aan die ruimtelijke beleving.”

Kantelramen

Om het uitzicht naar buiten zo vrij mogelijk te houden, is gebruik gemaakt voor verticale schuiframen met een kantelfunctie. Schuurmans: “Bij horizontale schuifdeuren heb je altijd nog een valbescherming nodig in de vorm van een balustrade of iets dergelijks. Dat gaat dan ten koste van je uitzicht. Tegelijk wil je wel veilig de buitenzijde van je ramen kunnen wassen. Daarom hebben we gekozen voor verticale schuiframen die je naar binnen kunt kantelen, zodat je de ramen vanuit je huiskamer kunt schoonhouden.”

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest)
Architecten bureau
KCAP
Ontwerp
Edward Schuurmans
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV
Jaar van realisatie
2020
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!