Loading...

Licht en openheid

voor kunstruimte EENWERK


Nabij het Vondelpark, aan de Koninginneweg in Amsterdam heeft architect Barend Koolhaas een moderne kunstruimte gerealiseerd. In samenwerking met de opdrachtgevers ontwierp de architect een gebouw vol onverwachte ruimtes met grote glaspartijen. Licht, ruimte en openheid zijn de sleutelwoorden in het ontwerp voor kunstruimte EENWERK.

Het ontwerp

Tussen een openruimte met een rij herenhuizen springt het moderne gebouw EENWERK eruit. In het ontwerp heeft de architect gekozen voor een contrast met de bestaande bebouwing. Een combinatie van basalt, dat vroeger gebruikt werd voor sierstenen, samen met grote glazen aluminium puien geeft de gevel een klassieke opbouw.

 

Elke verdieping van EENWERK verschilt in hoogte, die ten opzichte van elkaar telkens een stuk verder van de straat zijn gelegen. De ruimte op de begane grond wordt veelal gebruikt als garage, maar met mooi weer kan de ruimte worden uitgebreid naar buiten en kunnen er evenementen worden georganiseerd. Op middelste verdieping worden kunstwerken gepresenteerd, die vanaf buiten door de grote glasoppervlakte te zien zijn. De bovenste verdieping is ontworpen als experimentele stadstuin, maar is ook onderdeel van EENWERK waar regelmatig werken worden getoond.

De middelste- en bovenste verdieping zijn voorzien van Methermo®XL schuifpuien van Metaglas. Door het minimale design brengt het maximaal daglicht binnen en worden de sleutelwoorden: licht, ruimte en openheid extra versterkt in het gebouw.

 

 

Om de openheid ook in het interieur te realiseren, zijn de binnenpuien en balustrades voorzien van volglazen Total Glas producten. Dankzij de slanke en minimalistische profielen zijn de verschillende ruimtes licht, ruimtelijk en bijzonder transparant. Dit zorgt voor verassende zichtlijnen en veel openheid.

Kunstruimte EENWERK

EENWERK is een kunstruimte voor tentoonstellingen, projecten en opdrachten in alle disciplines. In het gebouw wordt telkens één werk tegelijk gepresenteerd, waarbij zowel de maker als de toeschouwer wordt uitgenodigd zich te concentreren op inhoud en vorm. Afgelopen maanden werden onder andere het werk tentoongesteld van David Hammons, Steve McQueen, Stanley Brouwn en Hreinn Fridfinnsson.

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Architecten bureau
Barend Koolhaas
Ontwerp
Barend Koolhaas
Bouwbedrijf
Bik Bouw BV
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Peter Tijhuis
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!