Loading...

Inspiratieproject

Jonas op IJburg: een nieuw perspectief op toekomstig wonen


Interview met Patrick Meijers van Orange Architects

Een stoer gebouw, met een warm hart en een aparte mix in (bio)diversiteit en functies. Jonas geeft een nieuwe blik op wonen, waarbij de unieke geveloplossing met MethermoXL verticale schuiframen zorgt voor een prachtige, transparante verbinding tussen binnen- en buitenruimte.

Direct aan de haven van het Amsterdamse IJburg verrijst wooncomplex Jonas, een robuust nieuwbouw project van zo’n 29.000 vierkante meter. Het Rotterdamse architectenbureau Orange Architects tekende voor het spectaculaire ontwerp en filosofie. Met zijn gelifte hoeken en langgerekte, licht geknikte vorm doet Jonas inderdaad denken aan een walvis. In de buik van het gebouw zijn tal van voorzieningen die bewoners in staat stellen om “te wonen in een landschap”, legt partner-architect Patrick Meijers uit. “Van een canyon en bospatio tot bergpad en romantisch dakstrand: het idee is om bewoners en bezoekers continu te prikkelen en uit te nodigen om op avontuur te gaan.”

Maximale transparantie

In het gevelbeeld speelt het verticale schuifraam uit de MethermoXL-lijn van Metaglas een opvallende rol. Alle appartementen zijn uitgerust met het verdiepingshoge raam, wat de bewoners maximale transparantie en een optimaal uitzicht biedt. Jonas is daarmee het volgende architectonische woongebouw dat kiest voor het verticale schuifraam van Metaglas. De recent opgeleverde transformatieprojecten Lee Towers (840 appartementen) en de Admiraliteit (bijna 600 appartementen) in Rotterdam gingen het complex op IJburg voor.

Bijzondere gevel

Het verticale schuifraam was zowel esthetisch als functioneel de oplossing die Orange Architects zocht, volgens partner-architect Patrick Meijers. “Door te spelen met brede en smalle beukmaten hebben we een bijzonder gevelbeeld gecreëerd. Niet te opvallend, wél onderscheidend.” De grote raamoppervlakten zorgen in combinatie met hun slanke aluminium profilering voor zo min mogelijk verstoring van dit gevelbeeld.
Daarnaast werd met deze oplossing direct nóg een uitdaging getackeld: het creëren van buitenruimtes voor de compacte woningen (circa 50 m2) Meijers: “Een balkon was niet mogelijk, maar we wilden per se de binnen- en buitenruimte op een mooie manier met elkaar verbinden.”

Krachtig idee

Doordat het bovenste raamdeel naar beneden kan openschuiven, vormt het raam direct een balustrade. “Het is een ogenschijnlijk eenvoudig idee, maar daardoor juist zó krachtig. Met één beweging transformeert de hele huiskamer in een groot balkon. Je voelt de wind en zon, en het contact met buiten. Ik ken geen ander product dat dat zo efficiënt kan.” Daarbij toont het MethermoXL verticale schuifraam aan dat grote raampartijen en een duurzaam gebouw uitstekend samengaan, besluit Meijers. “Jonas heeft een BREEAM Outstanding certificering, met een score van 95 punten voor de ontwerpfase: de hoogste score ooit voor een woongebouw in Nederland.”

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Jonas Amsterdam
Architecten bureau
Orange Architects
Ontwerp
Patrick Meijers
Bouwbedrijf
Sprangers Bouw BV
Jaar van realisatie
2020
Fotografie
Orange Architects
Deel dit project