Loading...

Van serre

naar terras


Interview: Ivo van den Thillart - Buro Kade architecten

Van een bruiloft en carnaval tot aan slapen in de stad: in het Bossche Hotel Central viert men het leven. Na een grondige renovatie geeft de serre een schitterend panorama op het marktplein.

Al meer dan achthonderd jaar is het marktplein in Den Bosch dé verzamelplaats van de stad. Het plein wordt omzoomd door vele historische panden waarvan er twee direct opvallen: het stadhuis en Hotel Central. De laatste is de afgelopen tijd ingrijpend verbouwd. Onder meer het aangezicht, 30 hotelkamers, het penthouse en de bar zijn gerenoveerd en gerestyled. Ook is de serre van Brasserie Ce van het hotel volledig opnieuw gebouwd, in een stijl die gasten terugbrengt naar begin vorige eeuw.

Modern vernuft

De glazen façade verbergt modern vernuft in een klassieke mantel. Over de gehele breedte van de gevel bieden grote raampartijen geweldig uitzicht op de markt, waarbij het glas wordt gedragen en omkleed door smeedijzeren kolommen en sierlijke spanten. Een foto uit 1900 diende als inspiratie voor het ontwerp, vertelt architect Ivo van den Thillart van Buro Kade architecten. “In Den Bosch is veel aandacht voor de historische uitstraling van de binnenstad.”

Altijd vol

De architect stelt dat de serre een bijzondere plek inneemt op het marktplein. “Het is de enige serre op de markt en door de onderliggende gewelvenkelder steekt die ook nog eens een meter boven het maaiveld uit. Dat biedt een uniek uitzicht.” Om het idee van buiten zitten te versterken loopt het glas van de serre door tot aan de vloer. Maar echt bijzonder zijn de verticale schuiframen die zijn toegepast. Deze zorgen ervoor dat de hele gevel open kan. Van den Thillart: “De gevel bestaat uit drie glasdelen van ieder één meter. Bij mooi weer kan de brasserie de middelste glasdelen volledig laten zakken waardoor de hele façade open is.” 

De elektrische verticale schuiframen, vier van 2.80 meter over hele breedte van de gevel, kunnen ook individueel worden bediend. Met één druk op de knop zakt het schuifraam over het vaste glas.

De oplossing

Het verticale schuifraam is dé oplossing waar hij naar zocht. “In het oorspronkelijke ontwerp hadden we horizontale schuiframen getekend, maar daarmee kan de gevel slechts voor 50% geopend worden. Het raam schuift altijd ergens naar toe. Met het verticale schuifraam kan de gevel maximaal geopend worden, zonder dat er delen uitsteken. Daarom waren scharnierende ramen of vouwramen ook geen optie; te kwetsbaar voor zo’n druk winkelgebied.” 

De architect heeft veel contact met Metaglas gehad over het ontwerp, de techniek en detaillering. “Omdat de brasserie in de historische binnenstad zit worden veel eisen gesteld aan details. Samen hebben we geprobeerd om een zo eenvoudig mogelijk beeld te creëren door de profielen en techniek achter het staal weg te werken. Dat is gelukt, de uitstraling is logisch en origineel.”

Projectinformatie

Locatie
Den Bosch
Opdrachtgever
Hotel Central
Architecten bureau
Buro Kade architecten
Ontwerp
Ivo van den Thillart
Bouwbedrijf
De Visser Bouw & Onderhoud BV
Jaar van realisatie
2019
Fotografie
Stijnstijl Fotografie
Deel dit project