Loading...

Frame

Kadert uitzicht


Interview: Ralph van Mameren - Van Dongen - Koschuch Architects

Behalve blikvanger is Frame vooral ‘blikbieder’. Het robuuste gebouw staat op de kop van de Haparandadam en gunt de bewoners een prachtig panorama op Amsterdam en het IJ. Dat uitzicht bepaalde grotendeels het ontwerp van Van Dongen-Koschuch Architects. De verdiepingshoogte is minimaal drie en maximaal vier meter op de bovenste verdieping. De raampartijen gebruiken deze hoogte volledig.

Mega-balkon

De immense MethermoXL verticaal schuivende ramen worden elektrisch bediend en kunnen allemaal gelijktijdig worden geopend. De bovenste glaspanelen zakken naar beneden waardoor het appartement in een mega-balkon verandert met glazen balustrade. Doordat de volledige verdiepingshoogte van drie meter wordt benut, blijft het middenprofiel van de ramen altijd onder ooghoogte. De schuiframen van het hogere penthouse bestaan als enige uit drie delen zodat ook daar de zichtlijn vrij blijft.

Frame lijkt opgebouwd uit gestapelde kubussen. De markante buitenzijde is bekleed met speciaal ontwikkelde gouden tegels. Volgens architect Ralph van Mameren pikken de tegels het buitenlicht mooi op, van helder geelgoud overdag tot bronsachtig in de avonds. ‘De kleur van de raamlijsten is hier op afgestemd, de enorme schuiframen creëren goudomrande schilderijen.’

Binnen- of buitenruimte

In een haven is altijd lawaai. Frame bevindt zich op de kop en functioneert als een geluidbuffer voor de bebouwing erachter. De havenzijde van het gebouw is dan ook uitgevoerd met beglaasde balkons.

Deze loggia’s hebben een elektrisch schuifraam aan de buitenzijde en een horizontaal schuivende glazen pui tussen balkon en woonkamer. Dus geluidsluw, volledig transparant en desgewenst toch te openen.

Frame toont aan de buitenkant niet wat er inpandig gebeurt. Deze ‘solid’-gedachte biedt ruimte aan één of juist meerdere woningen per bouwlaag. Hierdoor ontstaat een differentiatie in appartementsgroottes, een wens van ontwikkelaar Synchroon. De materialisatie en de enorme MethermoXL schuiframen maken van Frame een uitgesproken en voornaam gebouw. De deelnemers aan de eerstkomende SAIL zullen hun ogen uitkijken.

Het ontwerp

  

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Synchroon
Architecten bureau
Frits van Dongen architects & planners en Koschuch architects
Ontwerp
Ralph van Mameren
Bouwbedrijf
Era Contour B.V.
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Luuk Kramer
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!