Loading...

De Lee Towers

openen zich naar de stad


Interview: Bram van Ekeren - Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw

De Rotterdamse Europoint-gebouwen aan het Marconiplein, ook wel Marconitorens genoemd, zijn een begrip in de stad. Van 1975 tot 2015 waren twee van de drie grijs met zwart geruite kantoorkolossen het onderkomen van gemeente Rotterdam. Na de verhuizing van de ambtenaren naar De Rotterdam kwamen Europoint-torens II en III in handen van projectontwikkelaars. Zij transformeren de iconen tot 840 huurappartementen en geven ze een illustere naam mee: Lee Towers.

De appartementen lopen uiteen van studio’s van 40 m² tot tweekamerappartementen van 70 m². Ze zijn volledig gemeubileerd met wit- en bruingoed. “Het zijn net hotelkamers, je kunt er met je rolkoffertje zo in”, legt Bram van Ekeren van diederendirrix architectuur & stedenbouw het concept uit. “De opdrachtgevers richten zich op afgestudeerde starters en expats die nieuw in de stad zijn en een stek nodig hebben.” De te transformeren torens gaan optimaal wooncomfort bieden met de service van een hotel. In de plint van de gebouwen komt ruimte voor horeca, werkplekken, gyms met sauna en laundrettes. Een conciërge is 24 uur per dag in de lobby aanwezig voor conveniencediensten. Hij of zij is aanspreekpunt voor vragen of verzoeken van huurders. Op de bovenste twee verdiepingen worden twee rooftop-restaurants en entresolwoningen voorzien.

Sfeervolle buitenruimte

De appartementen krijgen royale Methermo®XL verticale schuiframen van Metaglas, waarmee de woonkamers kunnen worden omgetoverd tot een sfeervolle buitenruimte. Deze slank geprofileerde ramen vervangen de oude vaste ramen, zonder het beeldbepalende karakter van de gevel aan te tasten. Van Ekeren: “Het gebouw blijft net als in de oude situatie mechanisch geventileerd, maar bewoners hebben nu wel de mogelijkheid om een raam open te zetten.” Het gros van de verdiepingen heeft ramen van 2,80 m breed bij 2,80 m hoog. In de plint en op de 22e en 23e etage zijn de ramen tweemaal zo hoog. De helft van elk raamoppervlak is schuifbaar met behulp van elektrische bediening. Alle ramen, met uitzondering van de plint, zijn voorzien van bronskleurig glas van 2 x 8 mm dikte. “Dit is dezelfde kleur als het oorspronkelijke glas. Hierdoor sluit het nieuwe gevelbeeld nauw aan bij het oude en dat was een belangrijke eis van de welstandscommissie.”

Ramen op maat

De Methermo®XL schuiframen zijn op maat gemaakt. “Het was best een uitdaging om in de bestaande gevel een raam te creëren met vlakke detaillering”, vertelt Van Ekeren. “De bestaande stelkozijnen zitten namelijk achter de natuurstenen gevelbekleding en daar kunnen we niet bij. Daarom laten we het bestaande kozijn zitten als stelkozijn en past Metaglas zijn profielen hierop aan.” Metaglas heeft hiervoor een behoorlijk plan van aanpak moeten maken, weet Van Ekeren.“Het oude raam gaat eruit, indien nodig worden beschadigde kozijnen gerepareerd en wordt de waterdichting hersteld en dan gaan er aluminium strips over de bestaande kozijnen heen. De montage is geen sinecure. “De waterdichting luistert op zo’n hoogte, met een grote winddruk, zeer nauw.”

2000 ramen

Als dit gedaan is, kan het nieuw raam erin.” De transformatie is het grootste transformatieproject van Nederland, ook voor Metaglas dat zo’n 2000 ramen monteert. Inmiddels zijn de eerste proeframen geplaatst. “Op een afstand zie je de nieuwe profilering nauwelijks en dat is, hoe gek dat ook klinkt, een compliment voor Metaglas”, aldus van Ekeren. De appartementencomplexen worden eind 2018 opgeleverd en gaan daarna verder onder de naam Lee Towers, een verwijzing naar de Rotterdamse zanger én naar een van de ontwikkelaars: Lee Foolen. Het idee hiervoor ontstond naar aanleiding van een filmpje van Arjen Lubach in het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach over America First, Netherlands Second. Daarin was te zien dat Amerika de Trump Towers heeft, maar Nederland Lee Towers heeft. “Omdat ik zelf ook Lee heet werd de grap al wel eens gemaakt om het de Lee Towers te noemen”, vertelt Foolen in dagblad Metro. Volgens de Telegraaf verbond de Rotterdamse zanger Lee Towers zijn naam maar wat graag aan de torens. „Daar word je toch gewoon een beetje stil van. Ik heb in mijn leven alle onderscheidingen gehad die je kunt krijgen, maar dit is de kers op de taart”, zei hij bij de presentatie.

Bekijk de spectaculaire timelapse-video hoe monteurs de oude ramen demonterenen de Methermo®XL schuiframen installeren!

Projectinformatie

Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
City Pads (onderdeel Foolen & Reijs vastgoed) en Bakkers
Architecten bureau
Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw
Ontwerp
Bram van Ekeren
Bouwbedrijf
Kondor Wessels en TB3
Jaar van realisatie
2018
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!