Loading...

Den Roden Engel

Toveren met licht


Interview: Frank van Hulle - Architectuur & Stedenbouw Frank van Hulle

Den Roden Engel is niet te missen. De dertien meter brede gevel van het oude Antwerpse pand valt tegenwoordig nog meer op dankzij de superstrakke aanbouw in glas. Het pand wordt volledig omgeven door pakhuizen en er valt daardoor weinig daglicht binnen. Een uitdaging voor architect Frank Van Hulle, want de opdrachtgever/nieuwe bewoner houdt van licht en wil graag in het zonnetje zitten.

Den Roden Engel bevindt zich in het noordelijk deel van Antwerpen, tussen de binnenstad en de oude haven. Met de verschuiving van de havenactiviteiten zijn veel van de oude pakhuizen in onbruik geraakt. Een aantal wordt verbouwd en krijgt een nieuwe functie. Volgens Van Hulle was de verbouwing van ‘de Engel’ een lichttechnische uitdaging. ‘Het perceel is volledig rondom bebouwd, waardoor aan de achterzijde geen licht binnenkomt. Het betekent ook dat er geen uitzicht is. Bovendien bevindt de gevel zich op het noorden - ook geen garantie voor veel daglicht.’ En er was een overheidseis: de monumentale gevel moest voor minimaal tweederde blijven staan.

 

Ruimtelijke beleving

Frank Van Hulle: ‘In deze context hebben we een volledig nieuwe structuur ingebracht. Door het inplanten van patio’s en dakterrassen aan de achterkant hebben we veel licht kunnen introduceren. Een centrale trap- en liftkoker ontsluit alle verdiepingen, waardoor de ruimtelijke beleving en de lichtinval worden gemaximaliseerd.’ En dat zonder de benodigde oppervlakte noemenswaardig in te perken. Het resultaat is een achtergevel die trapvormig omhoogloopt, met een terras op elke verdieping en eindigend in een groot dakterras. De patio is een koker die van beneden naar boven door het hele gebouw heen is getrokken en per verdieping in breedte groeit. Een lichtstraat in het plafond op de begane grond zorgt voor nog meer daglichttoetreding. Daarnaast heeft Van Hulle in de gevels veel glas gebruikt. Zo is het nieuwe gedeelte van de gevel volledig beglaasd. Rond de patio’s en dakterrassen zijn verdiepingshoge schuiframen van bijzonder grote afmetingen geplaatst. ‘Methermo ramen biedt deze hoogte met heel dunne raamstijlen’, aldus Van Hulle.

 

Projectinformatie

Architecten bureau
Architectuur & Stedenbouw Frank van Hulle
Locatie
Antwerpen
Ontwerp
Frank van Hulle
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
-
Jaar van realisatie
2009