Loading...

Glas en Gratie

voor de Generaal


Interview: Robert Platje - Mei architects and planners

Een toplocatie, een rijke geschiedenis en een gebouwkern die volop mogelijkheden biedt voor een tweede leven. In het hart van Rijswijk transformeerd het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst tot een modern appartementengebouw.

Mei architects and planners ontwikkelde met Metaglas een unieke geveloplossing die zorgt voor extra veel comfort en karakter. Glas en gratie voor De Generaal. Het complex aan de Steenvoordelaan is een gebouw met geschiedenis. Ontworpen door Jan Lucas van het vermaarde architectenbureau Lucas & Niemeijer, is dit het eerste gebouw dat in Nederland werd geconstrueerd met het jackblocksysteem. De eerste gebruiker van het gebouw was het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in 1966, later hield de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé, er kantoor. Daarna trokken de Belastingdienst en de FIOD in de betonnen kolos.

Verhalen geven een gebouw identiteit

Geen gebouw waar je dus makkelijk omheen kunt in Rijswijk. Letterlijk en figuurlijk. “Dat is zo interessant aan transformatieprojecten, al die levens en verhalen die bij het gebouw horen”, zegt Robert Platje van Mei architects and planners. “Geschiedenis geeft een gebouw identiteit, we merken dat mensen dat vaak extra aanspreekt”, zegt hij enthousiast. Groot is ook het enthousiasme in Rijswijk voor de herontwikkeling van het pand. Dat transformeert van leegstand in De Generaal: een luxe woontoren met bijna 200 koop- en huurappartementen, met oppervlaktes tussen de 70 en 140 vierkante meter. 

“Het worden moderne, ruim opgezette woningen met heel veel licht en flexibiliteit. Bijna loft-achtig”, omschrijft Platje de woningen. “Dit woonproduct, eigentijdse appartementen voor jonge stellen en senioren, is er nog niet in Rijswijk. Dus De Generaal voegt echt wat toe aan de stad. Dat moet ook, want dan heeft het groot draagvlak in de gemeenschap. Anders bestaat het ‘gevaar’ dat zo’n uitgesproken transformatie vooral een ‘architectending’ wordt. We vinden het vooral leuk een product te maken waar de eindgebruiker zich mee wil identificeren.”

Goede plek, goed volume

De andere argumenten om voor herontwikkeling van het bestaande complex te kiezen zijn even simpel als ijzersterk. “Goede plek, goed volume, goede ontsluiting”, somt Platje op. Daarnaast biedt de kollommenstructuur van het oude belastingkantoor en de verdiepingshoogte (3.10 meter, bruto) veel flexibiliteit. Zonder al te grote ingrepen kunnen woningen van diverse afmetingen gecreëerd worden. Platje: “Evengoed is het ook een gebouw met de nodige uitdagingen hoor. Denk aan hoge borstweringen, nauwelijks te openen delen, geen buitenruimtes en een behoorlijk gesloten gevel die bovendien slecht geïsoleerd is.”

Een huid van glas

Mei architects and planners koos samen met opdrachtgever Aertgeerts Bouwgroep voor een rigoureuze oplossing. De buitenschil van De Generaal wordt geheel gesloopt, waarna de verdiepingsvloeren worden verlengd. Dit maakt het mogelijk om een compleet nieuwe schil toe te passen met verdiepingshoge ramen uit de Methermo®XL-lijn van Metaglas. “Er wordt als het ware een nieuwe huid omheen getrokken. Een huid van glas”, stelt Platje. Hij vertelt dat de verticale schuifpui uit de Methermo-lijn van Metaglas het architectenbureau op dit idee bracht. “Wow, dat product past waanzinnig goed bij de doelgroep, dachten we. Toen we vervolgens met dat idee bij Metaglas kwamen zeiden ze: ''maar we kunnen ook de hele glasgevel van deze profielen maken''.

Oplossing in het profiel

De glazen Generaal was geboren. De façade van de woontoren krijgt glazen schuiframen (horizontaal naar de balkons toe) en glazen schuifpuien (verticaal), vaste glazen elementen en bloemkozijnen van glas (erkers). De oplossing voor deze glazen huid ligt in het ontwerp van de profielen voor het glas, vertelt Platje. “Wat ik echt heel gaaf vind van het verticale Methermo schuifraam, is dat wanneer je de profielen draait, je een horizontale schuifpui hebt. En ook voor vast glas is dit profiel te gebruiken. Die uniformiteit is geweldig. Je hebt feitelijk maar twee profielen nodig en hoeft slechts drie á vier details te ontwerpen voor de aansluiting op de bouwkundige constructie. Daarmee kun je de hele gevel maken! Dat is echt slim. In feite is het een soort industrieel ontwerpen en bouwen. Heel efficiënt en met een krachtige uitstraling.”

Projectinformatie

Locatie
Rijswijk
Opdrachtgever
Aertgeerts Bouwgroep
Architecten bureau
Mei architects and planners
Ontwerp
Robert Platje
Bouwbedrijf
IBB Kondor BV
Jaar van realisatie
2018
Fotografie
Exterieurbeelden WAX & Mei architects and planners & interieurbeelden Mei architects and planners
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!