Loading...

Samenwerken aan een droomhuis

met een uniek uitzicht


Interview: Olaf Gisper - Olaf Gipser architecten

Een droomhuis, gebouwd tegen lagere bouwkosten waarbij u meer contact heeft met buren en uw omgeving. Zo verkoopt de gemeente Amsterdam het concept CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) aan haar inwoners. Architect Olaf Gipser was bijna twee jaar lang een van de drijvende krachten achter een CPO-project in Amsterdam. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Op het dieptepunt van de financiële crisis zakte de markt voor nieuwbouwwoningen finaal door het ijs. Werden er in 2009 nog ruim 87.000 nieuwe huizen afgemeld in Nederland, nog geen drie jaar later was dit aantal bijna gehalveerd. In 2012 werden er slechts 49.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd in ons land. Het inzakken van de woningmarkt was voor de gemeente Amsterdam destijds een belangrijke reden om zelfbouw (CPO) te stimuleren. Collectief bouwen zorgt immers voor betrokkenheid van bewoners bij de stad en hun leefomgeving, is de gedachte. En omdat banken steeds voorzichter waren met het afgeven van hypotheken, leek voorfinanciering door een ontwikkelaar of bouwer een goed alternatief.

Vertaling van woonwensen

Tegen deze achtergrond ontstond de CPOgroep Samenwerkers Amstelkwartier C1 in het Amsterdamse Amstelkwartier. C1 was het eerste kavel van de in totaal vier kavels dat werd ontwikkeld, op initiatief van architect Olaf Gipser en aannemingsbedrijf Heutink B.V. De aannemer verzorgde de voorfinanciering en stond garant voor niet verkochte woningen. Gipser zorgde voor een vertaling van woonwensen van de toekomstige bewoners, waarmee hij verenigd was in de zelfbouwgroep De Samenwerkers. 

Bijzondere groep

Terugkijkend noemt Gipser de bewoners, waarvan het gros sinds de start van het project betrokken was, een “bijzondere groep”. “In ieder geval heel verschillend van samenstelling. Er zaten jonge mensen met een creatief beroep in, ondernemers, een jurist, maar ook mensen met een financiële achtergrond. Eigenlijk was het een heel goede verzameling van collectieve intelligentie.” De bewoners hebben een meer dan gemiddelde inbreng gehad in het ontwerp en bouwproces, stelt de architect. “Er was bijvoorbeeld één iemand die alles wist over het gebruik van duurzame energie. Daardoor is C1 het enige kavel dat (zo goed als) energieneutraal is. Een ander had weer veel juridische kennis en heeft enorm geholpen bij het opstellen en uitpluizen van diverse contracten.”

 

 

Met de beste bedoelingen

Aan de andere kant: als het op ontwerpen en bouwen aankomt wist Gispen dat hij - en dit zegt hij met het grootste respect - te maken had met leken. “Mijn rol als architect was ook het ‘emanciperen’ van de bewoners. Wij moesten ze zo goed mogelijk informeren over mogelijkheden en consequenties  om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk het beste besluit konden nemen. ”Gipser heeft daarom altijd geprobeerd bouwinformatie zo goed mogelijk te visualiseren. Dat gaf de bewoners veel autonomie, maar niet tegen elke prijs, stelt Gipser. “Ik accepteer dat de bouwgroep de beslissende partij is, maar je wilt ook niet voor iedere partij of bewoner een uitzonderingmaken. Als architect heb ik namelijk ook een esthetische verantwoording. Met twee CPO kun je immers twee kanten op: of je benadrukt de individuele karakters of je benadrukt het collectief. Ons bureau heeft gekozen voor het laatste.”

Gevallen voor elegantiem

Esthetiek speelt ook een belangrijke rol in de zuidwestelijke gevel van het appartementencomplex. Dat is de gevel met balkons die een prachtig panorama geeft op de nabije Amstel. Op voorspraak van de architect koos de bewonersgroep in meerderheid voor diverse oplossingen van Metaglas, onder meer Methermo®XL-ramen en -deuren en het MHS-schuifraam. Gipser: “De kwaliteit en slanke profilering van de producten gaven de doorslag.” Hij vertelt dat enkele bewoners aanvankelijk een minder ‘luxe’ oplossing voorstonden, maar dat inmiddels iedereen is gevallen voor de elegante profilering en het strakke design van de Metaglas-producten. Wat wil je ook met zo’n uniek uitzicht, vanuit je droomhuis.

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
CPOgroep Samenwerkers Amstelkwartier C1
Architecten bureau
Olaf Gipser architecten
Ontwerp
Olaf Gipser
Bouwbedrijf
Heutink B.V.
Jaar van realisatie
2017
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!