Loading...

A Hidden House in Nijmegen

Kwadranten en detaillering zorgen voor subtiel evenwicht


Interview Maarten Engel - Engel Architecten

Een woonbeleving pur sang, zo laat A Hidden House in Nijmegen zich het best omschrijven. Een huis dat vloeit, de relatie met haar bewoners aangaat en waar de tuin integraal onderdeel van de beleving is. Engel Architecten tekende voor het ontwerp, maar ook de betrokkenheid van de opdrachtgever droeg bij aan het uiteindelijke resultaat.

A Hidden House gaat - zoals de naam al – verscholen in het groen. De ruime ligging op een kavel van 6.000m2 garandeert voldoende privacy voor de bewoners, waardoor de relatie die zij met de natuur aangaan gemaximaliseerd kon worden. “Een paar zaken waren voor de bewoners essentieel”, zegt architect Maarten Engel. “Het huis is groot, maar mocht niet overweldigen. Zij wilden in iedere ruimte zelfs in de kelder natuurlijk licht ervaren. Én de tuin naar ontwerp van Anet Scholma (Buro Mien Ruys) moest integraal onderdeel worden van de woonbeleving. Dat verklaart de grote raampartijen én het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Bovendien kunnen bewoners vanuit ieder vertrek de tuin in lopen.”

Vleugels van een vlinder

Maar bovenal moest het een thuis zijn. Een woning die de bewoners past als een handschoen. Een huis waar ondanks de hoge plafonds en grote oppervlakten de menselijke maat de boventoon voert. “De grote overstekken dienen daarom niet alleen als zonwering, maar geven ook een gevoel van beslotenheid in de woning. Daarnaast creëerden we ‘plekken’. Zou je zo’n groot oppervlak niet duidelijk onderverdelen, dan wordt het overweldigend. We kozen ervoor om het vloeroppervlak te verdelen in kwadranten”, zegt Engel daarover. “Ieder kwadrant verspringt iets van het naastgelegen kwadrant. Daardoor kan je bijvoorbeeld van de woonkamer - via buiten – naar de werkkamer kijken.”

Bijna iedere ruimte heeft namelijk aan vier zijden glas en zijn als de vleugels van een vlinders ten opzicht van elkaar zijn gepositioneerd. Toch zijn aan de buitenzijde deze verspringingen subtiel waarneembaar. Door de materialisatie en het lijnenspel oogt de villa – met het asymmetrische dak - zelfs bijna symmetrisch. Dat komt omdat de blik getrokken wordt naar de centrale geveldelen; de houten lambrisering op de verdieping aan de achterzijde en de entree met trappenhuis aan de voorkant.

Subtiele details

De materiaal- en kleurkeuzes die Engel maakte, dragen bij aan het gevoel van balans. “De gevelstenen zijn in een elektrische oven gebakken waardoor ze een iets blauwe zweem, koelgrijs, hebben. En ook in de thermisch verzonken stalen dakranden en het Belgisch hardsteen zijn koele grijstonen waarneembaar. “Dat luistert nauw”, weet Engel. “Warmgrijs en koudgrijs gaan namelijk niet goed samen.”

In de opdrachtgever vond Engel een sparringpartner. “Ook zij hebben een voorliefde voor detaillering. Samen hebben we jaren gebrainstormd. Daardoor zijn bijvoorbeeld de overstekken niet kloek, maar werden de dakranden veel verfijnder.” De houten kozijnen – die de gevel ‘verzachten’ zijn een handreiking zijn naar de omgeving. Ook hier is de liefde voor details waarneembaar. Zoals de profielen die de vorm van het dak volgen. En de Methermo Original draai-kiepramen die bijna onzichtbaar verwerkt zijn in de grote raampartijen. “Bij voorkeur gebruiken we de aluminium profielen van Metaglas, zeker in combinatie met houten kozijnen. We willen namelijk niet dat de aluminium kozijnen op de voorgrond treden. Door het aluminium zo te detailleren dat het wegvalt in het kozijn, lees je eerst het hout.  Mede omdat we kozen voor een speciale houttint met matte structuur die net iets donkerder is dan de eikenhouten kozijnen.”

Totaalconcept

De gekozen gevelelementen verrijken bovendien het interieur waarbij de warme houttinten zorgen voor extra intimiteit. In de badkamer en de entree is dat goed te zien. Pivoterende houten deuren verbinden de hal en leefruimte, en maken daar een statement. Terwijl Engel op andere plekken, zoals de keuken en badkamer, opteerde voor een meer subtiele vormgeving van de houten elementen;  een verfijning die overigens in de hele villa waarneembaar is.

Projectinformatie

Architecten bureau
Engel Architecten
Bouwbedrijf
Van Dinther Bouwbedrijf B.V.
Fotografie
Jaro van Meerten
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!