Loading...

Buiten op de veranda

voelt het als binnen


Interview: Guido Nobbenhuis - O5B architecten

De villa in Almere, van familie de Jong, heeft een bescheiden voorgevel maar een zeer onderscheidende achtergevel. Eén die zo transparant is dat de woonkamer, keuken en veranda één ruimte lijken te vormen. Bovendien levert deze gevel een substantiële bijdrage aan de energieprestatie van de woning.

Een drie-eenheid, zo omschrijft architect Guido Nobbenhuis van O5B architecten uit Arnhem de woonkamer, keuken en veranda van de Almerense
villa. Hoewel de binnenruimten bouwkundig gescheiden zijn van de veranda, vormen ze optisch één ruimte. Naast de van binnen naar buiten doorgelegde houten vloer, zorgt vooral de grotendeels glazen achtergevel voor dit effect.
‘De veranda is een soort buitenkamer; een verlengstuk van de woonkamer en keuken’, licht Nobbenhuis toe. ‘Buiten op de veranda voelt het zo een beetje als binnen en andersom.’

 

Slanke profilering

De glazen gevel bestaat uit drie Methermo®XL producten: horizontale schuifpui, vastglas en een draaikiepraam met zijlicht. ‘Door de slanke
profilering van deze producten zie je voornamelijk glas’, licht Nobbenhuis de keuze toe. ‘Van buiten bekeken vallen de profielen door hun antracietgrijze kleur soms helemaal weg, in de schaduw van de negge of tegen de donkerte in de woning.’

Tripleglas

Optisch gezien is de glazen gevel nauwelijks een scheiding te noemen, maar bouwkundig bekeken is dat zeker wel. De gevel is onderdeel van de
thermisch isolerende gebouwschil, en daarom zijn de Methermo®XL ramen en deuren uitgevoerd in tripleglas. Bij de aansluitingen van het glas op de
verandavloer en het plafond, zouden in theorie koudebruggen ontstaan; plaatsen waar warmte van binnen naar buiten lekt. Om deze koudebruggen te onderbreken is rondom deze aansluitingen extra isolatie aangebracht.

Zeer energiezuinig

De bouwkundige schil, gecombineerd met energiezuinige installatietechniek zoals pv-panelen en aansluiting op stadsverwarming, maakt de villa zeer energiezuinig. De woning heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4. Metaglas leverde ook alle overige puien, deuren en ramen voor de villa, waaronder een aluminium voordeur (Methermo®XL) bekleed met houten sandwichpanelen. De villa is eind juni 2016 opgeleverd door BouwXS. Deze aannemer verzorgde de engineering en realiseerde de woning.

Projectinformatie

Locatie
Almere
Opdrachtgever
Particulier
Architecten bureau
O5B architecten
Ontwerp
Guido Nobbenhuis
Bouwbedrijf
BouwXS BV
Jaar van realisatie
2016
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project